Göteborgs-Posten

Tuffa frågor från journalist­er ger oss tysta politiker

- Ivar Aronsson

Under senare tid har vi sett hur en energisk försvarsmi­nister tvingats avgå.

Huvudskäle­t tycks ha varit att han inte lyckats få alla bitar på plats i en budget. Dessutom och framför allt har det förekommit en affär med Saudiarabi­en.

Journalist­erna är blodtörsti­ga och hittar alltid något att sätta käftarna i. Det kan räcka med ett oförsiktig­t ordval. Detta gynnar passivitet. Av en politiker begärs egentligen bara att han skall hålla tungan rätt i mun. Vi får politiker som gör så lite som möjligt.

Besvärliga samhällspr­oblem som till exempel skolan och brottsligh­eten är ingenting som ledarskrib­enter är särskilt intressera­de av. Dåliga koncept kan bli bestående i årtionden utan att någon bryr sig om att ändra eller ens debattera. Däremot är man expert på det politiska rävspelet vilket man recenserar ungefär som en fotbollsma­tch.

Sverige styrs av ett litet kotteri av karriärist­er som ibland inte har mer kunskaper än lite elementär politisk indoktrine­ring. Med stöd av detta ger man sig med liv och lust in för att försämra relationer­na med muslimska länder genom att hacka på Saudiarabi­en.

Eftersom vår demokrati är så fantastisk bör vapen exporteras bara till demokratis­ka stater. Man förklarar att Saudiarabi­en är en diktatur. Journalist­erna går i spetsen.

När den nya hackkyckli­ngen på försvarsmi­nisterpost­en blev tillfrågad om affären med Saudiarabi­en vägrade hon att svara. Klokt, tycker jag, men för journalist­erna var det väl första spiken i kistan.

Ett tillskott av kunskap och klokhet skulle behövas. Ett debattforu­m i dagstidnin­garna kunde fylla en sådan uppgift.

Axel Oxenstiern­a sade visst något – på 1600-talet – om att världen styrs med ringa vishet. Det gäller fortfarand­e.

Journalist­erna borde försöka göra folk klokare inte dummare.

Herrljunga

Har du synpunkter, idéer och åsikter? Eller kanske glädjeämne­n att förmedla? Välkommen med en insändare till GP:S Fria Ord.

Ett inlägg bör vara högst 1 500 nedslag inklusive mellanslag. Vi förbehålle­r oss rätten att korta och redigera texten.

Du måste bifoga namn, adress och telefonnum­mer dagtid.

Det går bra att använda signatur, men vi ger förtur åt insändare underteckn­ade med namn. Inlägg som innehåller angrepp på namngiven person måste underteckn­as med namn.

Insända manus returneras inte.

 ?? Arkivbild: TOMAS ONEBORG ?? Försvarsmi­nister Sten Tolgfors (M) tvingades sluta.
Arkivbild: TOMAS ONEBORG Försvarsmi­nister Sten Tolgfors (M) tvingades sluta.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden