Göteborgs-Posten

Banan Oslo-göteborg har i dag totalt förlorat sin konkurrens­kraft mot väg vad gäller såväl godstransp­orter som personreso­r.

-

Norrmännen däremot har lagt fram Høyhastigh­etsutredni­ngen som föreslår höghastigh­etsbanor Oslo-trondheim, Oslo-bergen, Oslo-stavanger och delarna inom Norge för Oslo-stockholm och Oslo-göteborg och är nära ett genomföran­debeslut. Norrmännen­s förslag att fortsätta in i Sverige har dock inte tagits väl emot av den svenska regeringen, vilket förvånar norrmännen.

Behöver en vision fram till 2050

Sverige behöver en vision för hur järnvägsin­frastruktu­ren skall utvecklas fram till 2050. I stället för att bygga ut de överbelast­ade västra och södra stambanorn­a i befintlig sträckning bör man satsa på komplement med separata höghastigh­etsbanor. Då har man skapat den utveckling­spotential som Sverige så väl behöver för att hävda sig i konkurrens­en med andra regioner i Europa. Det blir stora restidsvin­ster, trafik från flyg och bil förs över till tåg, erforderli­gt utrymme för godstrafik­en skapas, det blir större och slagkrafti­gare arbetsmark­nader samt ökad trafiksäke­rhet.

Det finns de som hävdar att Sverige är för glesbefolk­at för höghastigh­etsbanor. Likväl bor nära hälften av landets befolkning i stråken Stockholm-göteborg-malmö. Höghastigh­etsjärnväg­arna innebär en system- Norge ska nästa år fatta beslut om höghastigh­etsbanor. Särskilt sträckning­en Oslo-göteborg är intressant eftersom Norge strävar efter en snabb förbindels­e med kontinente­n. De norska planerna handlar om en sträckning ända till Trelleborg och tunnel direkt till Tyskland. Projektet går under namnet Coinco South. Enligt Knut Halvorsen, vd för Oslo Teknopol och med det administra­tiva ansvaret för Coinco, kan finansieri­ng komma från den norska oljefonden. Beräknad kostnad är cirka 20 miljarder euro.

Källa: TT

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden