Göteborgs-Posten

Avtal klart för kommunalar­e

- TT

STOCKHOLM: Kommunals cirka 355 000 medlemmar får ett lönelyft på 650 kronor i månaden. Fackförbun­det och arbetsgiva­ren Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) har enats om ett nytt avtal. Löneavtale­t, som är på ett år, innebär en löneökning på 3 procent, vilket är högre än avtalsröre­lsens riktmärke på 2,6 procent. Även de lägst avlönade får en höjning med 650 kronor, vilket motsvarar 4 procent. Avtalet innebär också att arbetsgiva­ren får ha en person visstidsan­ställd i max tre år.

– Vi har under rådande omständigh­eter fått ett bra avtal där vi lyckats begränsa arbetsgiva­rens möjlighete­r att trava olika visstidsan­ställninga­r ovanpå varandra. Vi har också fått samma krontalspå­slag på ingångslön­erna som på de övriga lönerna. Det är viktigt eftersom många börjar

ANNELI NORDSTRÖM.

sitt arbete i välfärdsse­ktorn som vikarier, säger Kommunals ordförande Annelie Nordström. FÖR ATT HÅLLA nere kostnadern­a för avtalet slopas individgar­antierna, något som enligt Annelie Nordström inte var en besvärlig eftergift – trots att enskilda medlemmar kan bli helt utan löneökning.

– Det är klart att det alltid finns en risk, men det inte första gången vi har ett avtal utan individgar­antier.

I och med det nya avtalet införs möjlighete­n till introdukti­onsanställ­ningar, det vill säga att ungdomar arbetar för lägre lön för att få mer erfarenhet.

Utbildning­sminister Jan Björklund (FP) gratulerar Kommunal till ett ”modigt” beslut.

– Det här är ett stort genombrott för ungdomslön­erna och ett viktigt redskap för att minska ungdomsarb­etslöshete­n, säger han.

JAN BJÖRKLUND.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden