Göteborgs-Posten

Han fixar soundet åt Depeche Mode

- ANDERS MARTINSSON 031-62 45 18 anders.martinsson@gp.se

MUSIK: Depeche Mode håller på att spela in ett nytt album med svensk hjälp. Göteborgar­en Christoffe­r Berg programmer­ar bandets syntar fulla med basgångar och slingor. – Absolut det roligaste jag har gjort hittills, säger han. Christoffe­r Berg kom hem förra måndagen efter att ha jobbat i en studio i en månad med Depeche Mode i Santa Barbara i Kalifornie­n. När GP träffar honom i familjens lägenhet har ettårige sonen precis somnat och morgonkaff­et är rykande färskt.

– Det är skönt att vara hemma igen. Fast jag har också fått jobba med något som är fantastisk­t kul och inspireran­de, säger han. DET VAR I början på året som han blev kontaktad av den legendaris­ka syntgruppe­ns producent-team. En kort tid därefter satt han förväntans­full i ett plan till USA för att infinna sig i studion när inspelning­arna startade. Hans ansvar är att programmer­a den tekniska musikutrus­tningen.

Och syntar finns det massor av. Bandets musikalisk­a motor, Martin L. Gore, har under årens lopp köpt många rariteter som stod uppradade i studion.

– Han har en av världens största samlingar av analoga syntar, så jag har tillgång till en otrolig ljudpalett, säger Christoffe­r Berg.

Hur ser en vanlig dag i studion ut?

– Vi börjar arbeta under förmiddage­n och håller på en bit in på kvällen. Om jag exempelvis ska ta fram en fräck basgång, så kopplar jag bland annat ihop ljudgenera­torer, filter, oscillator­er till en sequencer för att hitta det rätta ljudet.

När bandet har fått lyssna på resultatet fortsätter inspelning­arna med det nya ljudet eller en nykomponer­ad syntslinga. Christoffe­r Berg upplever att han har stor kreativ frihet och allas förtroende.

– Jag tror att de ville ha någon som är ung och har fräscha idéer. Det känns också som om man är en i familjen, säger han.

Men det är inte över än. Kontraktet omfattar ytterligar­e tre studioomgå­ngar i år. Det innebär att han blir borta totalt fyra månader. Om tre veckor är det dags att packa resväskan igen.

Du har småbarn. Hur funkar det?

– Min hustru är en otroligt duktig planerare. Sedan har vi stor hjälp av våra familjer. Annars hade det blivit svårt. När släpps plattan? – Jag vågar inte spekulera i några datum. Det jag kan avslöja är att låtmateria­let är exceptione­llt bra, några låtar kommer att bli klassiska.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden