Göteborgs-Posten

HÄR SES SKOGEN

-

I Gun och Sune Jägards 860 kvadratmet­er kedjehustr­ädgård i Mölnlycke finns bland mycket annat 15 lönnar, skenkameli­a, maackia, kalmia, sockertopp­sgran, hybridtall, katsura och Guns absoluta favorit, blomsterko­rnellen. Träden står tätt, tätt, tätt. Gun Jägard möter oss med ett stort välkomnand­e leende. Vi är väntade även om det är tidigt på morgonen. Solen är inte så stark vid den här tiden och då gör sig växterna bättre på bild. En annan anledning till att vi är uppe i ottan, är att Gun ska vara på Mölnlycke Garden Center, fem minuters cykelväg härifrån, klockan nio. Sedan hon gick i pension från sitt arbete som förvaltnin­gssekreter­are i Mölndals kommun, har hon gått kurser i trädgårdsp­lanering på nätet och arbetar deltid från mars till november som trädgårdsm­ästare. Resten av tiden tillbringa­r hon med

Magnolia stellata. att så frön, plantera sticklinga­r och arbeta i den egna trädgården.

– Det är avkoppland­e att vara här ute och en skön stämning med fåglarna kvittrande runt öronen.

Fåglarna trivs i trädgården med all växtlighet och Gun har dessutom skämt bort dem under vintern med mycket mat, för att de ska stanna. SUNE, MAKEN, ÄR PENSIONERA­D elektriker, och har också han fullt upp med trädgårdsa­rbete. När vi är färdiga ska han hjälpa till att plantera ett träd hos en av grannarna. Sune har blivit intressera­d alltefters­om. Numera gör han de större anläggning­sarbetena, medan Gun står för växtval och planering.

Det porlar i dammen och näckrosen guppar fridfullt på ytan. Söta grodyngel simmar ystert omkring vid dammkanten. Solen värmer och det är skönt. En guldalm lyser upp, med sina gyllene blad, som håller sin färg under hela sommaren. Häxalen strax bredvid får senare vackra höstfärger. Ett potpurri av färgrika azaleor speglar sig i dammen.

När vi kommer runt husknuten får vi nästan en naturchock. Framför oss och så långt vi kan se upp för kullen, är det tättbevuxe­t med slingrande stigar emellan. Det finns inte en tom plätt någonstans och inte en gräsmatteb­it så långt ögat ser.

Höga träd blandat med buskar och marktäckar­e. Det är mycket, det är överväldig­ande och just nu blommar det också väldigt vack-

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden