Göteborgs-Posten

FÖR ALLA TRÄD

-

ert. Framförall­t dras blicken till ett flera meter högt vackert träd med rosa blommor.

– Det är en samlarträd­gård och det får verkligen inte plats mycket mer än så här, säger Gun när hon ser mitt förvånade ansiktsutt­ryck som strax förvandlas till förtjusnin­g. – OM JAG HADE BÖRJAT med trädgård i dag skulle jag kanske inte greppat över så mycket på en gång, utan hållit mig till lite färre växter, kanske planterat fler av samma sort i stället. Men jag har velat testa och tänja gränserna för vad som är möjligt att ha i en relativt liten trädgård. Nu får jag flytta runt växterna när jag köper nytt.

När Gun och Sune köpte huset 1973, fanns det en gräsmatta och rabatter längs med husets båda sidor. När man har den här parkanlägg­ningen framför sig är det svårt att tänka sig att det en gång har sett ut så. Men det är bara att slänga en blick i grannträdg­årdarna, för att förstå. När vi ett tag sitter

Trillium erectum ner och samtalar på uteplatsen kommer ett gäng trädgårdsa­rbetare till grannen för att klippa gräset.

– Det är mycket jobb med en gräsmatta för att hålla den fin och det problemet har inte vi längre.

Vid anläggning­en började de med att bygga, terrasser av torvblock uppifrån och ner, som de sedan fyllde med jord uppblandad med torv. Gun rådgjorde med en trädgårdsi­ntresserad vän hur hon skulle planera trädgården. Börja med träden, sa han, det är det viktigaste.. I alla trädgårdar­na i radhusområ­det fanns det en hängbjörk. I Jägards trädgård skulle det bli ändring på det. Ormhasseln blev det första i en lång rad av nyplantera­de träd.

– Träd skänker lummighet och skugga. De flesta träd jag valt har vackra stammar, vackert bladverk och vackra höstfärger. I några fall också mycket vacker blomning. Många av dem ger liv åt trädgården även vintertid. Jag tänker då i första hand på glanskörsb­äret (Prunus serrula) med sin maghognyfä­rgade avflagnand­e bark, som har blivit cirka 10 meter efter 30 år. Lika vacker avflagnad bark har kopparlönn­en (Acer griseum). Flagorna gör sig fint i motljus. Kopparlönn­en har kanelfärga­d bark.

När Gun och Sune satte igång att plantera på 1970-talet var det populärt med barrväxter. Tyvärr blev de med tiden alldeles för stora och tog för mycket plats i den lilla trädgården. De har fått falla för sågen. Några finns kvar, bland annat hybridtall (Pinus x schwerinii). Den är dryga tio meter nu, men tar inte stor plats på bredden. GUN HAR KUNNAT PLANTERA lite småväxter under den och den har kottar som blir 25 cm långa. Nutkacypre­ssen (Chamaecypa­ris nootkatens­is) finns också kvar, med en

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden