Göteborgs-Posten

handla svartsprit

-

öppnas är ivriga armar genast där för att snabbt lyfta över alkoholen till bilarna. Norrlands guld, bag-inbox-viner, vodka.

FLERA AV LANGARNA denna kväll är välkända för oss. Bland annat familjen B, som för ett år sedan fanns med bland storhandla­rna. För att slippa betala böter för övervikt om de åkte fast lastade familjen två bilar fulla med alkohol. Övervikten var det enda sonen Dragan var rädd för, berättade han för GP:S reportrar i somras. Mamman var rädd för att bli av med sin sjukpensio­n om bussen skulle stoppas i en kontroll där försäkring­skassan fanns med, så hon vågade inte följa med längre. Pappan hade tidigare åkt fast för langning, men var ute igen och han och sönerna turades om att åka med spritbusse­n.

I somras förnekade Dragan att familjen sålde alkoholen vidare, kanske bara någon enstaka gång till vänner och då till självkostn­adspris. Men när vi frågade hur familjen varje vecka hade råd att köpa alkohol till ett värde av 20 000 kronor hade han inget svar.

Denna marskväll lastar familjen åter snabbt sin Volvo full med öl, vin och sprit och åker iväg mot Kortedala där de bor.

Från bussens släp lastar 26-årige Ali sin skåpbil full med Norrlands guld. I snigelfart parerar han guppen på väg från Bellevueom­rådet för att leta sig ut mot E 20 österut. Han skulle garanterat ha åkt fast för övervikt om han kontroller­ats.

Men denna vårkväll är varken tull eller polis vid Bellevue marknad för kontroll. Den illegala verksamhet­en pågår – liksom för ett år sedan – inför öppen ridå. Mitt på parkerings­platsen står en sopbil. De två arbetskläd­da männen som sitter i sopbilen reagerar inte nämnvärt på cirkusen.

NÄR LANGARNA har fyllt sina bilar och börjar troppa av upptäcker vi en liten bil som har stått parkerad bakom ett par större fordon. Mannen som står bredvid bilen har inte förändrats nämnvärt på ett år: det är Ivan, 75. Han har väntat på att bilarna ska lämna plats åt honom så att han kan köra fram Clion.

Några minuter senare finns det tillräckli­gt med plats och han startar bilen och rullar så nära bussen det går. I sakta mak tar han sig ur bilen och börjar fylla den med vinboxar. Vid halv sju-tiden är han en av de sista som lämnar Bellevueom­rådet med bilen nedtyngd av alkohol och tar sikte på Hisingen.

 ??  ?? över till bilarna som väntar vid parkeringe­n vid Bellevue marknad går det fort. På mindre än en halvtimme är bussen tömd och bilarna borta.
över till bilarna som väntar vid parkeringe­n vid Bellevue marknad går det fort. På mindre än en halvtimme är bussen tömd och bilarna borta.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden