Göteborgs-Posten

Därför åker han med

– Dejan berättar själv om resorna

-

Dejan drygar ut socialbidr­aget med att åka spritbuss två gånger i veckan. Lönen för heltidsjob­bet: 35 kronor i timmen. Ofta ringer Milasin en eller två dagar innan och frågar om jag vill åka med ner till Burg. Då har han fått en beställnin­g från någon langare. Gunnar heter en. Han brukar beställa 36 flaskor vodka och whisky, 50 lock öl, tolv röda bag in box och tolv vita.

Eftersom Gunnars beställnin­g är på mer alkohol än en person får föra in i landet, behöver Milasin anlita tre eller fyra. Deras uppgift blir att ansvara för en ranson var om bussen stoppas. Det är där jag kommer in i bilden. För att åka får jag 700 kronor.

I Burg köper jag ransonen. Milasin ger mig pengar i ett kuvert med en inköpslist­a. Där finns också 500 kronor för biljetten. Efteråt vill Milasin ha växel och kvitto. FLER VILL att jag ska åka för dem. En del betalar 500 kronor. Då tackar jag ofta nej, det är inte mycket pengar för att sitta på bussen i 20 timmar. Men de hittar ändå alltid folk.

Ibland ser jag en kvinna på bussen som har med sin lilla dotter. Då blir jag förbannad. Det är ingen bra miljö. Många dricker mycket och det blir nästan alltid bråk.

Ibland är det många nya ansikten. Särskilt inför högtider som påsk och midsommar. Då är bussen ofta full, runt 30 passagerar­e.

Jag åker med för att jag behöver pengarna. Så enkelt är det. Jag har inget jobb, utan lever på socialbidr­ag. Livet är inte lätt. BUSSEN ÅKER från Belleuve marknad vid tio på kvällen. Jag försöker sova, men ofta är det så stökigt att det inte går. Så en resa sliter på mig. Vissa veckor blir det två.

På hemvägen har en man i uppgift att kontroller­a om tullen är på plats i Helsingbor­g.

”Ibland ser jag en kvinna som har med sin lilla dotter. Då blir jag förbannad. Det är ingen bra miljö. Många dricker mycket och det blir nästan alltid bråk.”

Jag har varit med en gång när polisen stoppade bussen. Då fick jag peka ut det som var mitt och polisen skrev upp mitt namn. Den alkohol ingen ansvarade för togs i beslag. Efteråt var stämningen i bussen aggressiv. En ranson är värd runt 10 000 på gatan. Det handlar om stora pengar.

En del på bussarna handlar med tobak. Den mesta säljs till Norge. Där är det ännu mer pengar inblandade. De personerna går runt på bussen med tjocka sedelbunta­r. ÄVEN NARKOTIKA SMUGGLAS. De som sysslar med det går på bussen utanför Burg. Ofta tre eller fyra män, de hoppar av i Helsingbor­g.

När bussen kommer tillbaka till Bellevue är klockan runt sju på kvällen. Då har vi även gjort ett stopp vid Klovstens återvinnin­gsstation i Kungsbacka. Dit åker många göteborgar­e för att hämta sin beställnin­g. Efter att GP skrev om spritbussa­rna är de rädda för att polisen ska vara vid Bellevue.

Gunnar – som gjorde beställnin­gen av Milasin – kommer med två bilar till Bellevue och hämtar alkoholen. Samma kväll säljer han den. Allt går mycket snabbt. Gunnar langar till privatpers­oner, men jag vet också att en del säljs vidare till krogar.”

 ??  ?? RULLANDE SYSTEMBOLA­G. GP bevittnar hur alkohol säljs direkt från spritbusse­n vid Willys parkering i Gamlestade­n.
RULLANDE SYSTEMBOLA­G. GP bevittnar hur alkohol säljs direkt från spritbusse­n vid Willys parkering i Gamlestade­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden