Göteborgs-Posten

Marine Le Pen gjorde i går klart att hon tänker rösta blankt i valets avgörande omgång på söndag

-

Fackbasen i Tulle har tidigare arbetat i stans vapenindus­tri, som tillverkar gevär och andra lättare vapen. Men av 1 600 anställda finns bara 300 kvar.

Inte heller första maj är som förr, men just i år blir uppslutnin­gen större än vanligt. Därför bestämmer Peyrical att de inte bara ska stanna vid marknadspl­atsen utan även marschera den traditione­lla rundan upp och ner längs floden Corrèze som strömmar fram genom den långsamla staden. GP räknar till 550 deltagare bakom röda och blå fackliga fanor. DET ÄR FÖRSTÅS presidentv­alet som lockat ut fler än vanligt. Och att landet ser ut att få en president från socialistp­artiet för första gången sedan François Mitterands 14-åriga period tog slut 1995.

Det här är François Hollandes hemmaplan. Tulle är hans politiska bas sedan 30 år. Han har varit borgmästar­e i staden och är nu ordförande i departemen­tet Corrèzes styrande råd. Många som GP talar med känner honom personlige­n.

En av dem är 57-årige Jean-pierre Bidot, kock i en skola och ansvarig i Corrèze för CGT:S verksamhet på skolorna.

– Vänstern måste ta tillbaka makten så att löntagarna kan få ett värdigt liv. Vi måste försvara 35-timmarsvec­kan och pensionssy­stemet. Och vi ska gå i riktning mot 75 procents skatt för de rika. Man måste ta pengar där de finns.

Bidot anser att läget i Frankrike är katastrofa­lt, inte minst i Corrèze med stigande arbetslösh­et och industrier som slår igen.

– Om Nicolas Sarkozy blir kvar vet jag inte vad som händer. Det

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden