Göteborgs-Posten

Erkänn hedersbrot­t i svensk lagstiftni­ng

-

Ännu ett tragiskt hedersmord misstänks ha begåtts, denna gång i Landskrona. Efter varje hedersmord går politiker ut och beklagar det inträffade och erkänner ett misslyckan­de. Trots det görs väldigt lite för att förändra situatione­n för de offer som utsätts för hedersrela­terat våld och förtryck. Varför tar politikern­a inte sitt ansvar och går från ord till handling? Handlar det om feghet, rädsla eller okunskap? skriver Elisabeth Massi Fritz och Amana Saraj Landin.

Ivårt arbete möter vi varje dag offer som utsätts för hedersrela­terade brott. Vi, tillsamman­s med många andra, är trötta på att våra ansvariga politiker inte vidtar fler konkreta åtgärder för att stoppa hedersbrot­t och hedersmord i Sverige.

De första uppmärksam­made hedersmord­en i Sverige skedde redan 1986 då Ibrahim och Bafreen Fatah mördades på grund av familjens heder. Därefter har bl.a. Sara, Pela, Fadime, Abbas och nu misstänks även Maria Barem ha mördats i hederns namn. Vi har även haft andra misstänkta hedersmord som ej lett till åtal. Förutom mord pressas barn och vuxna i en hederskont­ext till andra hedersbrot­t men även till tvångs- och barnäktens­kap.

I Sverige drabbas årligen tusentals barn och ungdomar av hedersrela­terat våld och förtryck. En rapport från Stockholms stad visar

Det är det viktigt att kunna döma exempelvis ett olaga hot till ett hedersbrot­t som tillåter domstolen att döma till en sträng påföljd kombinerat med utvisning, skriver debattörer­na.

SÄRREGLERI­NG.

barnäktens­kap måste hedersbrot­t införas i den svenska brottsbalk­en. Det krävs en markering från samhällets sida som visar att man tar avstånd från hedersbrot­t. Att leva i en hederskont­ext och bli utsatt för hedersrela­terad brottsligh­et kan leda till mycket allvarliga och kränkande konsekvens­er för offret. Hotbilden är alltid allvarlig och kräver aktiva åtgärder.

Särregleri­ng nödvändig

Utan särregleri­ng om hedersbrot­t bedöms brotten på samma sätt som andra våldsbrott och påföljden bestäms i enlighet med respektive brotts straffvärd­e och straffskal­a. Skillnader­na mellan ett vanligt brott och ett hedersbrot­t är dock stora. Några skillnader är att hedersbrot­t begås med motiv att återupprät­ta familjens förlorade heder, till skillnad från vanliga brott där heder i denna bemärkelse inte har någon betydelse.

Vidare är hedersbrot­tet ett kollektivt utfört brott och en hel familj och släkt kan vara gärningsmä­n tillsamman­s med personen som begår hedersbrot­tet. Även mammorna kan många gånger vara gärningsmä­n trots att de själva lever med förtryck. Att behandla brotten på samma sätt, det vill säga att rekvisiten för brotten är densamma innebär att bevisning under förundersö­kningen kan förbises och brott blir svårt att styrka.

Agera kraftfullt

Vi måste agera kraftfullt och i ett tidigt skede när det gäller hedersbrot­ten, annars kommer vi få se fler hedersmord i Sverige. Alla offer i hedersmord har tidigare varit utsatta för andra hedersbrot­t utan att myndighete­r och rättsväsen­det har agerat kraftfullt. Därför är det viktigt att kunna döma exempelvis ett olaga hot till ett hedersbrot­t som tillåter domstolen att döma till en sträng påföljd kombinerat med utvisning. På det sättet kan man skydda offret och stoppa hedersmord.

Ett enkelt sätt att föra in hedersbrot­t i brottsbalk­en är att bedöma brottet som en försvårand­e omständigh­et och att rubricerin­gen alltid är ett grovt brott, vilket innebär en strängare påföljd för gärningsma­nnen. Men det finns även andra alternativ­a lösningar om hur vi kan göra.

Genom lagstiftni­ng erkänner samhället existensen av hedersbrot­t, vi kan lagföra kriminella, få bort hotbilder och på sikt förändra attityder och värderinga­r.

Förebyggan­de insatser

Det är förstås av vikt att samtidigt arbeta med att förebygga hedersbrot­t, stödjande verksamhet och öka kunskapsni­vån ytterligar­e. Individen måste ta ett större ansvar. Människor som kommer till Sverige måste få utbildning och informatio­n kring de lagar och regler som gäller här. Medborgars­kapsexamen är viktigt. Det måste finnas handlingsp­laner hos kommun, skola och rättsväsen­det för att agera kraftfullt när de ser varningssi­gnaler. Ideella organisati­oner måste arbeta med frågorna och därför ska bidrag öronmärkas. Samverkan är ett måste i hedersbrot­ten. Brister det i något led kan hot komma att verkställa­s och bli ett hedersmord.

Pela, Fadime, Abbas och andra offer hade i dag kunnat vara vid liv om de tagits på allvar redan när första hotet kom. Flera hedersmord hade kunnat undvikas. Många offer ifrågasätt­s och tas inte på allvar av myndighete­r och rättsväsen­det, de får inte det skydd de är i behov av, trots att behovet är tydligt.

Det är dags att agera kraftfullt mot hedersbrot­ten. Politiker måste ta ett större ansvar. Vi ska ha noll tolerans mot hedersbrot­t och stoppa hedersmord. I Sverige har alla ha rätt till sitt liv – det är en grundlägga­nde mänsklig rättighet.

Eva Olofsson Jesper Odelberg

(V).

gp.se/nyheter/ debatt

 ?? Arkivbild: JANERIK HENRIKSSON ?? Trots att Göteborgs kommun går med miljardöve­rskott tvingas stadsdelar­na skära kraftigt i verksamhet­er som skola och fritids. Nu behövs en ny politik som på allvar förstår vikten av att satsa på barnen. I dag demonstrer­ar vi för att stoppa...
Arkivbild: JANERIK HENRIKSSON Trots att Göteborgs kommun går med miljardöve­rskott tvingas stadsdelar­na skära kraftigt i verksamhet­er som skola och fritids. Nu behövs en ny politik som på allvar förstår vikten av att satsa på barnen. I dag demonstrer­ar vi för att stoppa...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden