Göteborgs-Posten

”Man kan också fråga sig vad kulturutöv­arna tycker? Det är ju deras pengar som försvinner.”

-

runt i en stor jelly, det har blivit en gröt av alltihop. Man kan också fråga sig vad kulturutöv­arna tycker? Det är ju deras pengar som försvinner. Vi gör egna uppföljnin­gar på våra produktion­er varje år och det är tydligt att man ute i kommunerna upplever att det blivit sämre. EN KULTURUTÖV­ARE, som väljer att vara anonym för att inte skada fortsatt samarbete med Kultur i Väst, säger:

– Omorganise­ringen verkar ha genererat mer byråkrati. Beslut måste stämmas av på flera olika nivåer så det tar lång tid att uppnå resultat. Processen är inte enkel för de anställda.

Flera kommuner vittnar om att sammanslag­ningen inte bara bidragit till en minskad närvaro ute i kommunerna generellt, utan också en snedfördel­ning av resurserna. De är i alltför hög grad centrerade till Göteborg, anser till exempel kulturförv­altningen i Borås.

Flera uppger också att man upplever Kultur i Västs organisati­on som spretig och ofullständ­ig i sin kommunikat­ion.

– Kunskapen om verksamhet­en varierar kraftigt beroende på vilka individuel­la kontakter enskilda tjänstemän har med Kultur i Väst, säger Göteborgs kulturchef Björn Sandmark. ÅSA TURESSON, KULTUR i Västs förvaltnin­gschef, kommentera­r kritiken:

– Det tar tid att sätta nya varumärken. Några av de tidigare förvaltnin­garna hade tydliga varumärken, och nu är vi en ny stor organisati­on. Det är mer att greppa om för kommunerna. Det tar en stund att definiera vad vi kan erbjuda. Men vi har breddat främjandek­apaciteten.

Sammanslag­ningen av förvaltnin­garna har dock skett delvis på bekostnad av kulturen. Bland annat har man i flera år betalat hyra för outnyttjad­e lokaler i Gamlestade­n. De har kostat förvaltnin­gen 870 000 kronor om året.

– Det var ett långtidsko­ntrakt som vi inte kunnat lösa oss ifrån tidigare. Vi har försökt hyra ut lokalerna men det har varit väldigt svårt, säger Kultur i Västs ekonomiche­f Christer Bergman.

En annan utgift till följd av

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden