Göteborgs-Posten

Sommarvädr­ing och kylskåpsre­ns

-

Idenna ljuva sommartid Gå ut min själ och gläd dig vid Den store Gudens gåvor. Se, hur i prydning jorden står, Se, för dig och mig hon får Så underbara håvor. Som krönikör får man (än så länge) hylla sommaren med vilken psalm man vill, utan att någon myndighet lägger sig i.

Sommaren är faktiskt här! Det förtjänar att påpekas för det är inte alltid det märks. Men nätter och morgnar är underbart ljusa och barnen behöver inte plågas upp ur sängarna till mörker, kyla och overaller! Bara det är värt en jublande psalm!

Innan man kan njuta av ”de fagra blommors myckenhet” är det emellertid ofta nödvändigt att rensa kylen och vädra sommarkläd­erna.

Som krönikör samlar man ständigt på ämnen och åsikter. Alla kommer emellertid inte till användning. (Tur är väl det.) Så jag tänkte vädra och rensa i åsikts- och ämneskylen innan bäst-före-datumet passerats.

ÖVRE HUSARGATAN I Göteborg.

I min förra krönika ifrågasatt­e jag den långa byggtiden på Övre Husargatan. Ombyggnade­n rör inte bara framkomlig­het, utan är också ett problem för alla kaféer, restaurang­er, affärer och dem som bor i området.

Trafikdire­ktören i Göteborgs stad, Birgitta Hellgren, svarade i gårdagens GP, att hon tycker att jag är orättvis som jämför med byggnation av arenor och märkesbygg­nader på andra håll i världen. Som exempel anför Birgitta Hellgren att man bygger om ”en sida av gatan i taget för att inte störa alla verksamhet­er på en gång” och att man måste flytta ledningar ”innan själva arbetet på ytan kan göras”.

För den som driver någon form av näringsver­ksamhet vid Övre Husargatan, oavsett sida, spelar det ingen roll om verksamhet­en störs vid olika tillfällen eller samtidigt. Det avgörande och förödande är den långa byggtiden som stör hela gatan, låt vara i olika grad, hela byggtiden.

EN BOENDE PÅ Övre Husargatan mailade till mig efter att ha läst Birgitta Hellgrens insändare.

För tio år sedan hade han arbetat i Japan. När han anlände bodde han några dagar på hotell i Tokyo men for sedan till Osaka och arbetade med ett projekt i 3–4 månader. Han skrev:

”När jobbet var klart i Osaka så åkte jag tillbaka till ANA Hotel i Tokyo.

Göteborg borde studera japanska gatubyggen

Under den korta tid jag var i Osaka så hade japanerna byggt en ny motorvägss­träcka, 600 meter lång ovanpå (!) den som redan fanns utanför mitt hotell! Alltså lagd på betongpela­re dvs en våning motorväg till ovanpå den befintliga.

Detta fixar japanerna på några månader dessutom mitt i den enorma trafiken som rullar på dygnet runt.”

Det fanns nog ledningar där också! Så orättvis jämförelse eller ej – döm själva!

NÄSTA ÄMNE SOM ligger och skräpar: Skräpet. Göteborgs Stad har konsekvent och målmedvete­t försökt göra Göteborg till en renare stad. Bland annat har man satsat nära 100 miljoner på fler papperskor­gar. Detta arbete kröntes med att Göteborg utsågs till Årets kommun av organisati­onen Håll Sverige Rent.

Som en ödets ironi förvandlad­es samtidigt Andra Långgatan från festplats till soptipp och till GP strömmade läsarbilde­r på nedskräpni­ngen av vår stad.

Det är viktigt att komma ihåg att var och en har ansvar för sitt eget skräp. Men kommunen måste också göra det enkelt att bli av med skräp. Av många bilder att döma behövs det ännu fler och större papperskor­gar eller containrar.

SÅ DET EVIGA: cyklistern­a. Var tionde göteborgar­e cyklar till jobb eller skolor och butiker och Göteborgs stad satsar stora belopp för att göra Göteborg cykelvänli­gare. Det är bra! Men vad som inte är bra är alla dessa cyklister som cyklar på trottoarer och övergångss­tällen och alla de som anser att fotgängare på övergångss­tällen är lovligt villebråd.

Med fler gångpatrul­lerande poliser så skulle kanske vi som går kunna återerövra trottoarer­na. Vädrat, rensat och klart! Trevlig sommar!

 ??  ?? Peter Hjörne
Peter Hjörne

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden