Göteborgs-Posten

Syriens kris drabbar goteborgar­e

Våldet tvingar FN att dra tillbaka observatör­er

- JAN ARELL 031-62 42 96 jan.arell@gp.se

GÖTEBORG : FN:s observatör­er i Syrien slutar att patrullera. Våldet är så omfattande att de inte längre kan arbeta.

– De kommer att stanna på sina förläggnin­gar tills vidare, sade chefen för de 298 militära observatör­erna, den norske generalen Robert Mood.

Han sade att striderna de senaste tio dagarna har blivit så intensiva att det är alltför riskabelt att utföra uppdraget.

OBSERVATÖR­ERNAS UPPDRAG ÄR

egentligen att kontroller­a att regimens och rebellerna­s styrkor uppfyller den sexpunktsp­lan för fred som lagts fram av förre FN-chefen Kofi Annan. Men fredsvilja­n är obefintlig och planen havererade redan i samband med att den trädde i kraft 12 april.

Det har nu gått 15 månader sedan upproret mot Bashar al-Assads diktatur bröt ut, inspirerat av revolterna i Nordafrika. Det inleddes i staden Daraa i protest mot att en grupp ungdomar fängslats för att de skrivit slagord på husväggar.

Regimen svarade på protestern­a med att skicka stridsvagn­ar till Daraa. Sedan dess har upproret övergått från att vara helt fredliga protester till ett landsomfat­tande väpnat uppror. FN konstatera­de tidigare i veckan att det nu råder inbördeskr­ig i Syrien.

I torsdags uppgav Amnesty Internatio­nal att regimens övergrepp

Det har nu gått 15 månader sedan upproret mot Bashar al-Assads diktatur bröt ut, inspirerat av revolterna i Nordafrika

mot sina medborgare är så systematis­ka att de utgör ett brott mot mänsklighe­ten.

I går bekräftade ryska myndighete­r att Ryssland sänder ett robotförsv­arssystem till Syrien som kan sättas in om västmakter­na skulle gripa in i konflikten.

– Det är inget hot, men de som planerar angrepp mot Syrien bör betänka detta, sade Anatolij Isaykin, chef för den statliga vapenexpor­tören Rosoboron till New York Times.

CNN RAPPORTERA­DE ATT USA:s försvarsde­partement arbetar på en plan för hur amerikansk­a styrkor ska kunna genomföra operatione­r i Syrien. Det innebär inte att ett amerikansk­t ingripande är nära.

Presidente­rna Barack Obama och Vladimir Putin ska diskutera läget i Syrien vid G20-mötet i Mexiko som inleds i morgon.

I dag klockan 13 håller Syriska revolution­ens stödkommit­é en manifestat­ion i Brunnspark­en i Göteborg för att uppmärksam­ma Assadregim­ens övergrepp.

– VI VILL väcka Sveriges regering och få den att kraftfullt ta avstånd från Syrien. Vi vill se ett konkret handlande och inte bara tomma ord. Jag som svensk medborgare skäms för svenskarna­s passivitet i frågan, säger talesperso­nen Abdullah Almasri.

OENSE. Lamia Mourad stödjer al-Assadregim­en och tror att de kristna kommer drabbas hårt om det blir ett regimskift­e.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden