Göteborgs-Posten

Splittrade åsikter om regimen

GÖTEBORG : Över 500 kristna assyrier från Syrien bor i Göteborg och följer dagligen orolighete­rna i hemlandet. Nabil Maruvge hoppas på de opposition­ella, men Lamia Mourad är för al-assad-regimen.

-

Samtidigt som civila dödas och hundratuse­ntals offer är på flykt under det pågående inbördeskr­iget i Syrien sitter Nabil Maruvge och Lamia Mourad i ett vardagsrum i Frölunda och debatterar situatione­n i hemlandet. Bägge är kristna assyrier i exil och de är överens om att blodbadet måste upphöra. Men hur det ska ske har de vitt skilda åsikter om.

– Om syrierna skulle få sitta själva och diskutera så hade den här situatione­n aldrig uppstått. Syrier dödar inte syrier. Kriget är iscensatt av folk utifrån med USA i spetsen, säger Lamia Mourad.

Nyligen ringde hon sin syster som bor i syriska Damaskus och fick som vanligt höra att släkten har det bra.

– De kristna har det jättebra i Syrien, jag åker dit varje år och har aldrig råkat ut för problem. Så har det varit så länge som al-Assad familjen har styrt. Vi har våra egna kyrkor, skolor, firar det assyriska nyåret och de med butiker får till och med ha skyltar på assyriska. Vilket annat land i Mellanöste­rn skulle tillåta det?

DET MÄRKS ATT Nabil Maruvge har hört argumenten förut. Och han skriver under på en del.

– Förr spelade det ingen roll vilken religion eller etnisk grupp du tillhörde. Det var en fredlig stämning mellan de olika grupperna. Men sedan Baathparti­et med alAssad-familjen tog över makten för

”De kristna har det jättebra i Syrien, jag åker dit varje år och har aldrig råkat ut för problem”

LAMIA MOURAD

50 år sedan så har det förändrats, säger han och fortsätter:

– Vi har en diktator, en regim som styr med järnhand och gör vad de vill och som har civila säkerhetsp­oliser överallt för att kunna tysta ner kritiska röster. De kristna har inte

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden