Göteborgs-Posten

”Våra socialarbe­tare åker ut och försöker hitta barnen och föräldrarn­a. Ibland har de hunnit försvinna.”

-

RAGNHILD EKELUND, enhetschef socialjour­en i år har socialjour­en fått 22 anmälninga­r om barn. I två fall har socialjour­en betalat en hemresa så att barn och föräldrar kan åka tillbaka till sitt hemland. I resten av ärendena har inga insatser satts in.

– Våra socialarbe­tare åker ut och försöker hitta barnen och föräldrarn­a. Ibland har de hunnit försvinna, ibland är de kvar och vi kan prata med dem, säger Ragnhild Ekelund, enhetschef för socialjour­en.

Nyligen har informatio­nslappar på olika språk tryckts upp. Lapparna ska delas ut på stan och på så sätt får tiggarna informatio­n om att socialjour­en finns.

Ragnhild Ekelund och hennes medarbetar­e på socialjour­en får allt fler samtal om tiggarna i staden. ”Nu har vi tryckt upp lappar för att informera om vår verksamhet. Vi börjar dela ut dem så fort som möjligt.”

OROAD.

I flera fall har polisen kommit med barn till socialjour­en och då har olika insatser satts in. En av de mer omfattande gäller en pojke i tioårsålde­rn som var här med sin morfar för drygt ett år sedan. En socialsekr­eterare från Göteborg åkte med till Bulgarien och överlämnad­e honom till sociala myndighete­r. Nu är pojken tillbaka igen.

– Jag vill inte uttala mig om det fallet, men en viktig del i vårt arbete är att försöka jobba med de olika ländernas socialförv­altningar, säger Ragnhild Ekelund. KOMMUNEN HAR OCKSÅ inlett ett samarbete med Stadsmissi­onen, Göteborgs räddningsm­ission och Bräcke diakoni för att bli bättre på att hjälpa fattiga EU-medborgare. Nu ska ett center starta i Göteborg. Förebilden är Crossroads i Stockholm som Stadsmissi­onen driver tillsamman­s med bland annat arbetsförm­edlingen. Det är en verksamhet med guider där det finns möjlighet att lära sig svenska, tvätta och duscha.

– Ambitionen är att starta redan till hösten. Just nu letar vi lokal. Vi har sagt att vi tar kostnaden, men för diskussion­er med kommunen om de kan bistå på något sätt. För det här kommer att bli en kostsam verksamhet, säger Lennart Forsberg, socialchef på Göteborgs stadsmissi­on.

Stadsmissi­onen har kontakt med cirka 50 fattiga EU-medborgare varje dag. Och gruppen växer hela tiden.

– De du och jag ser, tiggarna på stan, är en specifik grupp. Men det finns en stor dold grupp fattiga EU-medborgare som sökt sig till Sverige för att hitta arbete. Tiggarna

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden