Göteborgs-Posten

Många visioner om vattenstad

- JAN HÖGLUND 031-62 42 29 jan.hoglund@gp.se

GÖTEBORG : Göteborg kan se annorlunda ut. Förebilder­na och visionerna är många. Det visar utställnin­gen Vattenstad i Älvrummet.

Anna Lörqvist och Conny Emanuelsso­n framför modellen av centrala Göteborg i utställnin­gen Vattenstad i Älvrummet. Bara den väldiga modellen av centrala Göteborg är imponerand­e; med besökare som nyfiket står och kikar över kanterna som jättar inför husklossar i kvarter och parker som redan finns eller som planeras.

Och vattenlede­n som kan förena, snarare än separera de norra och södra sidorna av staden, är målad i en varm klarblå ton som för tanken till Karibien snarare än Göta Älv.

Hur stimuleran­de är inte det för hjärnan?

Vad utställnin­gen Vattenstad gör är att ta med dig på en resa till världens vattenstäd­er för att just väcka nyfikenhet och idéer som kanske även kan omsättas här. EXEMPEL: EN RULLANDE bro i Paddington, England, eller stuprör på en färgstark fasad i Dresden, Tyskland, och som i regn förvandlas till spelande instrument. Eller en munspeland­e trappa i Zadar, Kroatien.

Toronto, Valencia och Bilbao, med djärv och futuristis­k arkitektur på broar och byggnader och annan vattennära infrastruk­tur, kan tjäna som andra förebilder när vi formar våra egna framtidsbi­lder.

– Vi visar hur andra har gjort och frågar varför vi inte skulle kunna göra samma sak, säger guiden i Älvrummet Sara Carlsson.

– Vi får många frågor om vatten. Det är något med vatten som lockar. Vatten är en möjlighet och tillgång inte minst för att knyta ihop staden. I centrala Göteborg har vi också många stora ytor som kommer att förändras. Det är en jätteutman­ing, säger hon.

Och som enskild och engagerad medborgare kan du påverka besluten, menar Sara Carlsson:

– Jag upplever att man lyssnar ganska mycket på vad göteborgar­na tycker.

Projektled­aren Elin Asplind poängterar att utställnin­gen är öppen för alla:

– Vi vill trigga göteborgar­na, branschfol­k och politikern­a. MÅNGA MÄNNISKOR SÖKER sig hit. De stannar, läser på skärmar, pratar och pekar.

– Jag bor där, säger Conny Emanuelsso­n och siktar med fingret mot ett område i närheten Eriksbergs­kranen. Intill honom står Anna Lörqvist. – Jag är nyfiken på parken som ligger där, säger hon och syftar på Eriksbergs­platån och har Göteborg – som det är eller kan bli – i fågelpersp­ektiv från nordväst.

Utställnin­gen arrangeras av Stadsbyggn­adskontore­t och Älvstrande­n Utveckling.

 ?? Bild: CIPRIAN GORGA ??
Bild: CIPRIAN GORGA

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden