Göteborgs-Posten

Hopp om skejtpark

- MARTINA LILJEDAHL 031-86 84 26 martina.liljedahl@gp.se

HINDÅ S : Varje dag cyklar och skejtar 13-åriga Alex Johansson och hans kompisar i Hindås, men de saknar en riktig betongpark. Axel såg en möjlighet att påverka kommunen genom att skriva ett medborgarf­örslag. Ett tiotal killar sluter upp vid Hindås nybyggda idrottshal­l för att berätta varför de vill ha en betongpark och hur de hittills har försökt få Härryda kommun att satsa på en.

– Vi bygger hopp här uppe vid idrottspla­tsen och åker i centrum. I bland åker vi till skejtparke­n i Lerum och ibland till actionpark­en i Göteborg. I Partille finns också en bra BMX-bana, men det skulle vara kul om det byggdes en park här, säger Alex Johansson, som är en av de första invånarna som har utnyttjat möjlighete­n att lämna ett medborgarf­örslag. HAN PÅPEKAR ATT kommunen med den nya idrottshal­len och konstgräsp­lanen i Hindås satsat på många sporter, medan de som cyklar BMX, dirt bike eller åker skateboard saknar en plats att vara på. Hoppen som killarna byggt på pendelpark­eringen i samhället har exempelvis plockats bort.

– Man blir tillsagd rätt ofta när man åker i centrum. Man ska inte förstöra saker men det blir så när man inte har någonstans att åka. Man tänker inte på det när man åker, en två, eller fyra gånger men rätt som det är så har man åkt många gånger. En betongpark behöver inte underhålla­s och den håller nästan en evighet, säger Axel.

Alex Johansson tar ordentlig fart och cyklar upp på det hemmabyggd­a hoppet vid den nya idrottshal­len i Hindås. Han hoppas att Härryda kommun ska ta till sig hans idé.

VILL HOPPA MER.

Kompisen Jonathan Ivarsson tog upp frågan på en kommundels­stämma i vintras och fick svar från fritidsche­fen Hans Ljungberg att det inte fanns några pengar för en park. Men tack vare Alex medborgarf­örslag måste nu frågan utredas och politikern­a ta ett beslut. Processen kan ta upp emot ett år, men killarna säger att de är beredda på att vänta.

FRITIDSCHE­FEN HANS LJUNGBERG att bestämma var den ska ligga och ta fram lämplig mark.

Fritidsför­valtningen vill reservera fyra miljoner kronor 2017. Men Hans Ljungberg utesluter inte heller att det kan byggas något mer provisoris­kt innan dess. Han vill gärna fortsätta diskussion­en med killarna.

– Vi har en del mark kring idrottshal­len i Hindås, men jag vet inte i dag vad man skulle kunna göra och just nu har vi inga pengar.

 ?? Bilder: MARTINA LILJEDAHL ??
Bilder: MARTINA LILJEDAHL
 ??  ?? Jonathan Ivarsson har precis om Alex Johansson försökt påverka kommunen. Här hoppar han vid Hindås nya idrottspla­ts.
Jonathan Ivarsson har precis om Alex Johansson försökt påverka kommunen. Här hoppar han vid Hindås nya idrottspla­ts.
 ??  ?? Alexander Johansson, Ludvig Andihn, Erik Andreasson, Bryan Elofsson, Jonathan Ivarsson och Alex Johansson väntar på en riktig betongpark där de kan åka.
Alexander Johansson, Ludvig Andihn, Erik Andreasson, Bryan Elofsson, Jonathan Ivarsson och Alex Johansson väntar på en riktig betongpark där de kan åka.
 ??  ?? Otto Lindmark och Ludvig Aldihn som hellre skejtar tittar på medan kompisarna BMX-hoppar.
Otto Lindmark och Ludvig Aldihn som hellre skejtar tittar på medan kompisarna BMX-hoppar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden