Göteborgs-Posten

Vampyrerna intar Varbergs fästning

- PER-JOHAN YDREGÅRDEN 0303-20 68 07 per-johan.ydregarden@gp.se

VARBERG : Hallands kulturhist­oriska museum hakar på vampyrtren­den och fyller Varbergs fästning med blod och skräck. Från Bockstensm­annen via Dracula till Twilight. ”Välkommen till min borg. Stig fram, kom lite närmare. Luta ert huvud en aning bakåt så att jag lätttare kan se din hals.” Draculas uppmaning till de museibesök­are som nått toppen av den blodbestän­kta trappan är långt ifrån hemtrevlig.

I lokalen ljuder suggestiv orgelmusik som då och då dränks av skrik från skolbarn som vågat sig in bland gravarna i det bortre hörnet.

– Vi försöker fånga upp ett aktuellt intresse. Vampyrer är hett, säger projektled­aren Christina Andersson-Wiking.

Vad tror du det här intresset kommer av?

– När vi blir mer och mer upplysta behöver vi det övernaturl­iga där vi inte riktigt vet. Man söker något oförklarli­gt, det gåtfulla. Där finns det en stark koppling till folktron, fast det tar sig moderna uttryck. MEN HON BÖRJAR berätta på våningen under. Bredvid Bockstensm­annen

Runt om i lokalen finns fladdermös­s, filmplansc­her, vitlök, blodiga foton, krucifix, en varg samt kitschiga ”living dead”-dockor. Och så en avdelning om åderlåtnin­g. Museet uppmanar besökarna att bli blodgivare. Kan man lämna blod på plats? – Det hade ju varit dramatiskt, men blodcentra­len i Varberg har ingen blodbuss. Det räcker att bara en får tanken att lämna blod så är det bra, säger Christina AnderssonW­iking. Vad är det som fascinerar med vampyrer?

www.gp.se/nyheter/halland

 ?? Bilder: PER-JOHAN YDREGÅRDEN ?? Stämningen är kuslig i den nersläckta lokalen. Projektled­aren Christina Andersson-Wiking uppskattar att cirka 1 000 personer har vågat besöka utställnin­gen sedan den öppnade sista maj.
Bilder: PER-JOHAN YDREGÅRDEN Stämningen är kuslig i den nersläckta lokalen. Projektled­aren Christina Andersson-Wiking uppskattar att cirka 1 000 personer har vågat besöka utställnin­gen sedan den öppnade sista maj.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden