Göteborgs-Posten

Väljarna flyr Vänsterpar­tiet S tar väljare av V och MP

-

OPINION: Väljarna har vänt i vår. I GP/Sifos opinionsmä­tning för juni har de rödgröna ett fortsatt övertag med närmare tio procentenh­eter. Men Vänsterpar­tiets hör också till vårens förlorare. Jonas Sjöstedt har inte vänt Vänsterpar­tiet. Han skulle bli förnyaren. Förväntnin­garna på den nya partiledni­ngen avspeglade­s i GP/ Sifos januarimät­ning, 8,8 procent för V.

– Jag undrar om Sjöstedt medvetet låtit som en traditione­ll vänsterpar­tist, för att lugna traditiona­listerna i partiet, säger statsvetar­en Jenny Madestam. – DET KAN NATURLIGTV­IS också vara så att opinionen helt enkelt inte attraheras av Vänsterpar­tiets budskap, tillägger hon.

GP/Sifos januarimät­ning var den sista för Håkan Juholt som S-ledare. Socialdemo­kratiska väljare flydde åt alla håll och Juholt grundstött­e på 24 procent – i juni är siffrorna närmare 15 procentenh­eter högre.

S tar nu allt mer plats i väljargrup­per där partiet låg hopplöst efter för några månader sedan – bland yrkesverks­amma, bland äldre, i storstäder­na. Vid årets början var det bara 14 procent av stockholma­rna som skulle rösta på S. Inte bara M utan också Miljöparti­et låg långt före bland huvudstade­ns väljare. Socialdemo­kraterna fortsätter växa, på bekostnad av Miljöparti­et och Vänstern – som halverats sedan Jonas Sjöstedt tog över som partiledar­e. Inter heller Annie Lööf har lyckats lyfta sitt parti. Centern är precis som Kristdemok­raterna farligt nära fyraprocen­tsspärren. Förändring sedan förra mätningen.

Mätperiod 4–14 juni, 1 919 intervjuad­e.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden