Göteborgs-Posten

Suu Kyi höll sitt Nobeltal 21 år senare

- Björn Lindahl

OSLO: Nobels fredspris gjorde att den burmesiska opposition­sledaren Aung San Suu Kyi kände sig mindre ensam. Det öppnade en dörr till hennes hjärta som gjorde att hon förstod att kampen för fred och frihet är något som sträcker sig över nationsgrä­nserna. 21 år efter att hon fick priset kunde Aung San Suu Kyi i går till sist hålla sitt Nobelföred­rag i Oslo Rådhus.

Text

Norge

Bortsett från att hennes äldste son Alexander tog emot nobelmedal­jen och diplomet redan 1991, så var det precis som under en fredsprisc­eremoni: musik, blommor och finklädda gäster i den stora salen i Rådhuset. Aung San Suu Kyi var klädd i en lila burmesisk sarong och liksom för 21 år sedan hade en burmesisk musiker flugits in för att framföra hennes favoritmel­odi på en saung – en båtformad harpa med spröda toner.

Nobelprisk­ommitténs ordförande Thorbjørn Jagland undrade i sitt tal hur hon hade lyckats hålla ut i den husarrest som hon befunnit sig i större delen av tiden sedan 1989.

– Som Nelson Mandela kunde du sträcka ut handen till dina fångvaktar­e. Som Liu Xiaobo kunde du säga: Jag har inga fiender.

Aung San Suu Kyi aktade sig noga hon någonsin skulle bli inbjuden till radioprogr­ammet.– Varför inte? svarade hon.

När Alexander undrade varför hon i så fall skulle bli inbjuden, svarade hon:

– Kanske för att jag vinner Nobelprise­t i litteratur? med andra människor utanför det isolerade område där jag befann mig. Det gjorde att jag återfick en verklighet­skänsla. AUNG SAN SUU Kyi varnade för en blind tro på att bara för att det skett vissa ändringar i Burma så var kampen för frihet vunnen. Thorbjørn Jagland påpekade i sitt tal att när

 ?? Bild: MARKUS SCHREIBER ?? En liten supporter hyllar den burmesiska opposition­sledaren.
Bild: MARKUS SCHREIBER En liten supporter hyllar den burmesiska opposition­sledaren.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden