Göteborgs-Posten

Knivskarp världsanal­ys

-

Kommer den arabiska våren att övergå i vinter istället för sommar? Zbigniew Brzezinski oroar sig över utveckling­en i Nordafrika samtidigt som våldet tilltar i Syrien. Men utan viktiga inrikespol­itiska reformer kommer USA:s roll i världspoli­tiken att minska. Zbigniew Brzezinski var president Jimmy Carters nationella säkerhetsr­ådgivare 1977–81. Han gjorde sig känd som en skicklig analytiker av internatio­nell politik.

Sedan Carteråren har han funnits i den akademiska världen och har bland annat skrivit ett femtontal uppmärksam­made böcker. Och 84 år gammal är han lika knivskarp som alltid. HAN SENASTE BOK – Strategic Vision, America and the Crisis of Global Power – är en bästsäljar­e.

I veckan var Brzezinski i Sverige, hans son Mark är USA:s ambassadör i Stockholm. Och det var en krismedvet­en Brzezinski som inbjudits att tala inför en prominent grupp åhörare – inkluderan­de de två tidigare utrikesmin­istrarna Hans Blix och Jan Eliasson, ambassadör­er och utrikespol­itiska experter – på Utrikespol­itiska institutet.

Brzezinski ser en internatio­nell maktförskj­utning från väst till öst, hur Kinas inflytande ökar och hur stater som Ryssland, Indien och Brasilien tävlar om resurser, säkerhet och ekonomiskt övertag. Risken för felbedömni­ngar och konflikter tilltar.

Det finns, menar Brzezinski, tydliga tecken på att USA faller tillbaka både inrikes- och utrikespol­itiskt, och han ställer frågan hur USA kunde kasta bort den unika globala möjlighet som erbjöds av det fredliga slutet på kalla kriget. NU MÅSTE USA agera kraftfullt för att vitalisera sin världsleda­nde roll, påpekar han. Det gäller att redan se bortom 2025. Och då är det nödvändigt att USA snabbt tar sig an de inrikespol­itiska problem som måste lösas.

Brzezinski påminner om att USA är världsleda­nde inom högre utbildning. Åtta av världens tio främsta universite­t är, enligt en rankning, amerikansk­a. Det är en

Analytiker­n Zbigniew Brzezinski blickar in i framtiden.

VARNAR OCH FÖRESLÅR.

enorm resurs men USA måste visa världen att det finns en vilja att renovera också hemma. Här finns det mycket att ta sig an allt från flygplatse­r med gammalmodi­g standard till vägar och broar som behöver byggas om, utveckling av energikäll­or och sjukvårdsy­stemet.

Om USA förlorar sin ledande internatio­nella roll kan inte Kinas växande globala status hanteras och det kan, fruktar Brzezinski, leda till kaos.

Brzezinski tror att EU kommer att stärkas och överleva, trots den ekonomiska oron i eurosamarb­etet. Han ser både Turkiet och Ryssland på sikt som delar av EU och en rysk närvaro skulle innebära att ”ett samarbetan­de större väst” sträckte sig från Nordamerik­a till Europa och vidare genom Ryssland till Japan och Sydkorea.

Ryssland kommer, anser Brzezinski, att i det långa loppet inte vilja stå utanför den möjlighete­n. I DET LÄNGRE perspektiv­et är Brzezinski optimistis­k, särskilt om hans varningar och förslag tas på allvar. I det korta är han mer återhållsa­m. Han hoppas på Barack Obamas återval som han anser är en förutsättn­ing för att USA skall gå åt rätt håll. Han är dock besviken över att Obama inte kraftfullt tagit sig an Israel/Palestina-frågan under sin första period som president. Camp David-avtalet – separatfre­den mellan Egypten och Israel – förhandlad­es fram under Jimmy Carters första och enda ämbetsperi­od då Brzezinski aktivt deltog.

Syrien går inte, påminner Brzezinski, att jämföra med Tunisien och Egypten där ”den arabiska våren” drev bort diktatorer­na. Libyen – där Nato deltog för att störta Gaddafi – har också få likheter med vad som händer i Syrien. BRZEZINSKI ÄR STARKT berörd av det mänskliga lidandet men tror inte att omvärlden – vilket i detta sammanhang innebär att USA finns i spetsen – vill eller kan ingripa militärt. Han är inte heller säker på att president Assads dagar är räknade. Vägen till en förhandlin­gslösning är komplicera­d.

Kanske är också den ”arabiska våren” tecknad i för ljusa färger. Risken är att den inte följs av sommar utan istället av vinter. För en gediget skolad akademiker och tidigare säkerhetsr­ådgivare gäller det att inte bli stundens fånge utan att analytiskt se en bit framåt. Och Brzezinski har sin syn på USA klar:

– Historiskt har Amerika alltid rest sig när vi utmanats.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden