Göteborgs-Posten

EM i Lille i full gång

- ANDERS BRUNZELL abrunzell@comhem.se

DET SVENSKA HERRLAGET gjorde en rivstart i bridge-EM genom att ta blitz (full pott = 25) mot Skottland och Grekland i de två första matcherna. Nu är det ju så att de nio bästa lagen (av 17) i vår grupp går vidare till slutomgång och det är resultatet mot dessa man tar med sig till slutspelet. Där väntar möte med den andra gruppens nio bästa. Det gäller alltså att komma topp 9 i gruppen men helst också att slå de närmaste konkurrent­erna!

De följande två matcherna var mot förväntade slutspelsl­ag och gav ett magrare utbyte. 13–17 mot Bulgarien och 10–20 mot Israel. 19–11 mot Litauen kommer nog inte att räknas, inte heller 24–6 mot Spanien.

Damerna spelar en rak serie där alla matcher räknas. 23–7 mot Spanien, 16–14 mot Italien, 12–18 mot Turkiet och 22–8 mot Grekland är en nätt och jämnt godkänd start mot överkomlig­t motstånd.

Seniorerna startade sin serie i går. Där spelar, liksom i damklassen, alla mot alla vilket innebär 19 ronder. FÖRRA VECKAN ställdes du inför ett problem där planeringe­n skulle ske utan att motståndar­nas kort var synliga. Det gick snett för tre spelförare av fyra när det begav sig. Sitsen var denna: Giv/zon: N / Ingen D Kn 9 6 Ä D Kn 10 3 53 D 10 K5 964 D Kn 9 6 K852 42 K75 K872 9763 Ä 10 8 7 3 82 Ä 10 4 Ä Kn 4

Det är som synes ingen drömsits eftersom alla intressant­a kungar sitter fel. Som lök på laxen attackerar väst rutern genom att starta med ru D.

Om en enda mask lyckas är det lugnt, så spelförare­n skall inte måla fan på väggen och förutsätta att sitsen är den värsta. Den stora risken är att släppa in öst i ett tidigt skede av spelet. Den som vinner utspelet med ru Ä har omedelbart satt sin sista potatis. Oavsett fortsättni­ng kommer öst då in på ru K och kan i tid vända med klöver, vilket ger försvaret stick för alla fyra kungarna!

Första hindret klaras alltså genom att syd släpper utspelet. En förslagen väst vänder med hjärter. Syd håller sig till spelplanen (håll öst utanför) genom att ta bordets hj Ä. Sedan provas spadermask­en, utan framgång. Väst kommer in och kan inte göra någon omedelbar skada.

En hjärter går till östs kung och så kommer klövervänd­an. Nu är emellertid syd herre på täppan. Han tar kl Ä och trumfar ut varefter det finns tillräckli­gt med höga hjärter på bordet för att ta hand om syds båda klöverförl­orare.

Här gällde det verkligen att ingripa med ässen vid rätt tidpunkt! DET VAR VÄL ROLIGT att få sköta planeringe­n utan att se motståndar­korten? Du håller med! Då tar vi ett problem till med samma förutsättn­ingar.

V / ÖV ? ? ? ? V 1 hj p N 2 ru p 72 62 KD7642 Ä Kn 5 Ö p p ? ? ? ?

Ånyo var det en rask budgivning till 3 NT. Nords zoninkliv var väl inte av allra bästa märke men det är ju inte något fel på slutbudet. Väst startar med hj 3 (tredje eller femte från topp) till östs dam. Du är ju numera en omsorgsful­l planerare. Hur går dina tankar?

Lösningen med hela sitsen får du om en vecka.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden