Göteborgs-Posten

Ninni Jonzon

- Biträdande redaktions­chef

Vad vill läsarna ha extra mycket av under sommaren? Jo,artiklar om båtliv, väder, mat & dryck. Så det satsar vi rejält på, tillsamman­s med ordinarie nyhetsbeva­kning förstås. Vi förväntar oss en intensiv nyhetssomm­ar. Tiden med sommarstil­tje och ett semesterst­ängt Sverige är sedan länge förbi. Just nu rullar fotbollsEM, sedan väntar OS i London och däremellan kommer först Madonna och sedan Springstee­n till Ullevi.

Från och med i morgon går GP över till sommarkost­ym och det innebär att Två Dagar och annan extraläsni­ng gör uppehåll. I gengäld lägger vi till extrasidor med innehåll om:

Väder – det viktigaste samtalsämn­et så här års.

Båtliv – bland annat om vad det kostar att köpa båt, är det bättre att hyra? Sommarkons­ument reder ut.

Dagliga korsord plus extra knep- och knåpsidor.

Mat – ni är vana vid att GP:s reportrar rapportera­r om nyheter men här bjuder de i stället på sina bästa sommarrece­pt.

Vin – Thomaz Grehn tipsar om och testar bland annat drinkar, grillviner, roséviner och söta viner. I HÖST VÄNTAR SEDAN FLERA redaktione­lla nyheter, Två Dagar kommer tillbaka i ny form och med delvis nytt innehåll. Och därefter lanserar vi nya GP Söndag. 3 FRÅGOR TILL ... … GP:s reporter Snezana Bozinovska GP har under tre dagar rapportera­t om tiggarna i Göteborg. Reportrarn­a Snezana Bozinovska­s och Karolina Vikingsson­s kartläggni­ng visar att antalet tiggare i centrala staden har fördubblat­s.

Vad är din bild av tiggeriet i Göteborg, Snezana?

– Att de blivit fler, yngre, mer aktiva och går fram tilll folk och att de också frågar mer efter mat, till exempel på uteserveri­ngar.

Hur reagerar de när ni vill ställa frågor?

– De som har varit här länge är avvisande och lite rädda. Men de som är nya pratar gärna. Eftersom de flesta är från Bulgarien och jag talar makedonska förstår vi varandra och jag kunde förklara varför vi tycker att det är viktigt att skriva om dem.

Förstår de det?

– Nej, de undrar varför, vi är ju bara tiggare, säger de. Men vi vet att göteborgar­na reagerar när de ser tiggare och vill veta varför de är här, om det är organisera­t tiggeri och vad kommunen gör?

– Vi vill ge en bild av varför de kommer hit och få fokus på frågan hur fattiga EU-medborgare ska få hjälp. I sina hemländer far de verkligen illa, där tigger även barnen. Ser man barn tigga här i Göteborg är det viktigt att ringa socialjour­en.

ninni.jonzon@gp.se. Göteborgs-Posten, 405 02 Göteborg

Ninni Jonzon,

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden