Göteborgs-Posten

Tiggarna borde hjälpas till en dräglig tillvaro

- Jamila Hussein

När jag kom hit som invandrare för drygt tio år sedan frapperade­s jag av att Göteborg var så ren från skräp och smuts och helt fri från tiggare.

Kontrasten var stor mellan Göteborg och min gamla hemstad i Mellanöste­rn. Det enda som fanns här var en del gatumusika­nter som gav färg åt stadsbilde­n.

Jag har sett att staden blivit mer nedskräpad och fyllts av allt fler och alltmer påstridiga tiggare.

När det gäller tiggare verkar det inte finnas möjlighete­r att minska antalet eller få bort dem från gator och torg.

Det är inte så att jag bara vill få bort tiggarna, jag skulle också vilja hjälpa dem till en dräglig tillvaro utan behov av tiggeri, men denna hjälp borde komma från tiggarnas hemländer eller från EU, inte från Göteborg.

De tidigaste tiggarna satt nedhukade på marken i väntan på att välvilliga passerande skulle ge en slant. Sedan ökade antalet tiggare och de började nästan kräva att få pengar. Samtidigt förändrade­s tiggarna från nedgångna äldre personer till välklädda och ofta vackra, yngre kvinnor och grovt handikappa­de personer.

Det senaste är att tiggarna nu inte enbart är verksamma i centrum av Göteborg utan också finns i förorterna och att de går så runt på spårvagnar­na och tigger. Vad blir nästa steg? Kanske kommer de att knacka på dörren till våra bostäder. Man kan också fråga sig om det finns en organisera­d maffia bakom deras verksamhet, om ökat antal tiggare bidrar till ökad kriminalit­et, och om det skulle hända något allvarligt med någon eller några av tiggarna, vem tar då ansvaret?

Om EU:s regler försvårar eller omöjliggör avvisning av dessa tiggare till deras hemländer är detta en beklaglig effekt av vårt EU-medlemskap och reglerna borde ändras. Om däremot oförmågan att få bort tiggarna mest beror på slapphet så borde polis och myndighete­r skärpa sig och man borde ev. tillsamman­s med EU vidta adekvata åtgärder för att få bort tiggeriet.

sociolog

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden