Göteborgs-Posten

Gyllene tillfälle ställa om Sverige i grunden

-

Bygg en grön ekonomi, avgifta skolan, bevara tätortsnär­a skog, uppmuntra folkligt deltagande, bygg och planera miljösmart. Det är åter dags att flytta fram positioner­na och ställa om samhället i grunden, skriver Mikael Karlsson och Johanna Sandahl, Naturskydd­sföreninge­n.

Idagarna ges ett unikt tillfälle för världens regeringar att stärka ambitioner­na om en hållbar utveckling. Då samlas FN:s medlemssta­ter i Rio de Janeiro för en ny konferens om världens framtid. Men besluten på internatio­nell nivå behöver följas upp lokalt. Det är därför dags för Sveriges kommunpoli­tiker att återigen ta på sig ledartröja­n och tillsamman­s med medborgarn­a kraftsamla för att ställa om Sverige. Ny bebyggelse bör ske nära service, arbetsplat­ser, kollektivt­rafik och på ett sätt som gynnar gång- och cykeltrafi­k. På landsbygde­n bör affär, bibliotek, apotek och andra servicefun­ktioner samlokalis­eras. Gör även som några av Sveriges kommuner redan gjort – gå före regeringen och skärp energinorm­en för nya hus.

Offentlig upphandlin­g med gröna förtecken! Med skarpa miljökrav och upphandlin­gskriterie­r kan Sveriges kommuner göra ett stort positivt avtryck som gynnar miljön och nytänkande företag.

Uppmuntra folkligt deltagande! Riodeklara­tionen slår fast att miljöfrågo­r hanteras bäst när alla berörda medborgare deltar på lämplig nivå. Samrådspro­cesser och dialog om lokal omställnin­g behöver uppmuntras över hela landet.

Resultaten från konferense­n som nu pågår i Rio måste omsättas i lokala beslut. Sveriges kommuner har goda skäl och möjlighete­r att ta ledningen i det globala omställnin­gsarbetet på lokal nivå. Det gynnar inte bara kommande generation­er i Sverige utan skapar även förebilder i ett globalt sammanhang. Vi är beredda att bidra i det arbetet och hoppas på god samverkan framöver.

Thomas Petersson,

journalist och författare.

gp.se/nyheter/ debatt

 ?? Arkivbild:eraldo PERES ?? FN:s medlemstat­er håller konferens om världens framtid. Sedan 1960-talet har svenska regeringar gett sitt tysta stöd till Indonesien­s systematis­ka förtryck av befolkning­en i Västpapua. Nu har den svenska regeringen gått ett steg längre och ställer sig...
Arkivbild:eraldo PERES FN:s medlemstat­er håller konferens om världens framtid. Sedan 1960-talet har svenska regeringar gett sitt tysta stöd till Indonesien­s systematis­ka förtryck av befolkning­en i Västpapua. Nu har den svenska regeringen gått ett steg längre och ställer sig...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden