Göteborgs-Posten

Uprörande sparkrav i Majorna-linné

- Carina Hammarstra­nd Joacim Wikström

Större klasser, färre lärare och fler barn på fritidshem­men. Det blir effekten av de sparkrav som aviserats i Majorna-Linne, skriver Carina Hammarstra­nd och Joacim Wikström, Lärarförbu­ndet. GP har tidigare i vår skrivit om Skolinspek­tionens kritik och föreläggan­den mot stadsdelen Majorna-Linnés skolor och fritidshem. Det handlar bland annat om;

Brister i att ge elever det stöd de har rätt till.

Brister i trygghet och studiero.

Brister i anpassning av undervisni­ngen efter elevers behov och förutsättn­ingar.

Brister i studiehand­ledning på elevernas modersmål.

Brister i kvalitén på fritidshem­sverksamhe­ten.

Brister i rektorerna­s möjlighet att ge pedagogisk ledning till lärarna.

Parallellt med att arbetsgiva­ren har svarat skolinspek­tionen hur man tänker åtgärda bristerna har man ålagts sparkrav på ett antal miljoner kronor. Dessa sparkrav resulterar i färre lärare, fritidsped­agoger, kuratorer, större klasser och ännu fler barn på fritidshem­men. Det är minst sagt direkt upprörande att besparings­åtgärderna slår exakt mot de kritikområ­den som skolinspek­tionen har gentemot stadsdelen­s skolor och fritidshem. Å ena sidan pratar man om att åtgärda kritiken, å andra sidan gör man tvärtom!

Inom förskolan har man beslutat att ta in ytterligar­e 100 barn i befintliga grupper vilket motsvarar ungefär ett barn per avdelning. Detta gör man trots att man under flera år haft den höga arbetsbela­stningen på grund av stora barngruppe­r som ett prioritera­t förbättrin­gsområde.

Hur ska vi som jobbar kunna känna att vi gör ett värdefullt jobb när de ekonomiska förutsättn­ingarna styr verksamhet­en. Hur ska vi kunna arbeta efter den nya läroplanen med dess ökade krav på måluppfyll­else? Vi känner oss svikna av politikern­a som säger en sak och beslutar en annan.

Besparinga­r vi gör i dag kommer att kosta mångdubbel­t inom några år!

Lärarförbu­ndet säger därför bestämt NEJ till de besparinga­r som planeras inom skolorna och förskolorn­a Lärarförbu­ndet i

Majorna-Linné

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden