Göteborgs-Posten

”MoraNisses” rekord lever vidare

- OLA NILSSON, PATRIK LARSON TT

I fortsättni­ngen får skidåkaren Nils ”Mora-Nisse” Karlsson nöja sig med att hålla till i historiern­a och legenderna. I går morse gick han bort, 94 år gammal. Nils ”Mora-Nisse” Karlsson kommer för alltid att vara förknippad med Vasaloppet. Han vann nio gånger, varav sju i rad, åren 1945–1951. Efter karriären hade han sedan olika poster i ledningen för loppets organisati­on ett flertal år. Han var en urkraft inom svensk skidsport.

– Han var en fantastisk människa, en tävlingsmä­nniska som aldrig gav upp, sade Lars-Gunnar Björklund, mångårig referent i radio och tv av Vasaloppet, när han nåddes av beskedet.

– Han är definitivt en av de stora, sade Anders Blomquist, Vasaloppsv­innare 1988 tillsamman­s med sin bror Örjan Blomquist, och expertkomm­entator i SVT.

Sju segrar i rad är rekord, närmast är Janne Stefansson, med fem raka mellan 1962 och 1966. Därefter kommer den regerande mästaren Jörgen Brink med tre i rad, 2010, 2011 och 2012.

– Hur mycket Jörgen Brink än tar i så kommer han aldrig att slå Nisses rekord. Det går inte, sade LarsGunnar Björklund. DET VAR LÅNGTIFRÅN bara Vasaloppet som var Mora-Nisses domäner. Han har enorma meriter. Exempelvis 17 individuel­la segrar i SM, tre segrar i Holmenkoll­en och så det största som finns. OS-guld på 50 kilometer i St Moritz 1948. Svenska Dagbladets bragdguld fick han redan 1944.

Han vallade sina egna skidor, med blåslampa ute i spåret, när han åkte Vasaloppet. Och han bröt aldrig ett lopp, av de 275 han ställde upp i. SENARE I KARRIÄREN hade han även ledarrolle­r inom längdåknin­gen.

– Han var ledare för landslaget hela tiden när jag körde, sade Janne Stefansson.

– Han var en varm och reflektera­nde person. Och han kommer alltid att bli ihågkommen på grund av sina idrottsres­ultat, sade Anders Blomquist.

 ??  ?? Nils Karlsson dog strax före sin 95:e födelsedag.
Nils Karlsson dog strax före sin 95:e födelsedag.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden