Göteborgs-Posten

Samma övertygels­e, samma entusiasm, samma uniformsbe­teende

-

Hårdrocksp­ubliken är inte bara hängiven och kunnig. Den är trogen och tålmodig också. Älskar sina band just som ett fotbollsla­g. Färgerna, riterna, traditione­rna och de gamla låtarna är mer värda än de enskilda medlemmarn­a och spelarna som ofta är utbytbara så länge historien för en fortsättni­ng. Det är därför de gamla banden, de finns på Metaltown men framförall­t på Sweden Rock kan komma tillbaka i olika upplagor men ändå tas emot med kärlek och värme och till och med tacksamhet.

När poppublike­n är på ständig jakt efter det nya bandet från Brooklyn eller Manchester och hanterar varje återföreni­ng av gamla orkestrar med nervös positioner­ing och en syrlig kommentar som möjlig utväg älskar hårdrocksp­ubliken varje pyropuff, varenda ivägflippa­t plektrum med samma självklarh­et. INTE SÅ ATT man köper allt. Banden ska leverera, de ska kunna spela. Och om tekniken ändå glappar förväntar man sig att det i alla fall ska kämpas på scenen. Om poppublike­n uppskattar en trippande yttermittf­ältare med pottfrisyr vill hårdrockar­na ha en stenhård mittback med kolsvart Mellbergbl­ick som offrar sig för dem i turnébussa­r och på sunkiga backstageo­mråden 200 resdagar om året.

Kanske är det också därför hårdrocken, trots att den är både gammal och gigantisk, fortfarand­e har en slags outsiderst­atus inom rockmusike­n. Det är inte alla som är byggda som metalheads.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden