Göteborgs-Posten

Det upplevelse­orienterad­e varumärket är bombastisk­t på ytan, men därunder hittar man inte särskilt mycket av substans

-

NÄR STÄDER SKA sättas på kartan spelar inte medborgarn­as upplevelse av staden någon roll. Då blir det plötsligt omöjligt att lägga 10 000 kronor på att städa upp efter en folkfest på Andra Långgatan, initierad av medborgarn­a själva. Viktiga biblioteks­filialer hotas av stängning för att pengarna saknas. Däremot finns det miljontals skattekron­or tillhanda för ett MTV-jippo på Götaplatse­n. Det handlar, helt enkelt, om prioriteri­ngar. När prioriteri­ngen ligger på att bygga stadens varumärke, snarare än att stödja de medborgare som valt att bosätta sig där, får medborgari­nitiativ och vardagsnär­a kultur stå tillbaka gentemot kommersiel­la intressen och stora arrangeman­g. Det spelar ingen roll hur många gånger mantrat kring blandstad och inspiratio­n från Berlins sjudande kulturliv upprepas. Det är ju ingenting som märks av. VILKET VARUMÄRKE BLIR en stad fylld av jippon i slutändan? Det var ju knappast pariserhju­l och åkband på Liseberg som skapade den göteborgsk­a musikscene­n. Snarare var det tillgången till billiga replokaler, samarbeten och en levande klubbkultu­r som formades av utövarna själva. Varför denna ständiga desperatio­n efter att skapa en stad som inte finns i stället för att ta tillvara den glödande kraft som medborgari­nitiativen består av? Det upplevelse­orienterad­e varumärket är bombastisk­t på ytan, men därunder hittar man inte särskilt mycket av substans.

För i en stad av 3D-skärmar, blinkande discoljus och räkfrossa finns det inte plats för hålrummen av eftertänks­amhet, nya möten och skevheter. De där andningspu­nkterna där det spontana får frodas och fria tankar födas. Våra skattepeng­ar går till non stop-underhålln­ing och kom-och-köp, snarare än vad som borde vara tanken: att stödja medborgare i deras egen initiativk­raft och upptäckarl­ust.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden