Göteborgs-Posten

Varenda vision verkar vara ett resultat av dåligt samvete, en rädsla för att upprepa gamla misstag

-

ha kunnat sälja marken dyrare och hjälpt till att täcka sina kostnader. Det hade behövts, den kommunala investerin­gen i området uppgår till närmare miljarden: 500 miljoner i kollektivt­rafiken – Stora Badhusgata­n ska få spårvagn – och knappa 500 miljoner i boendemilj­ön, gator, torg, parker och kajer.

Som om det handlade om färgglada monopolsed­lar och inte dina och mina skattepeng­ar.

Detta tycker även Stellan Lundström, professor i fastighets­ekonomi vid KTH i Stockholm, är en aning märkligt:

”Jag skulle våga säga att exploateri­ngar i attraktiva områden i centrala lägen, nära vatten och kommunikat­ioner, ska vara självfinan­sierande”, säger han.

Bör vara självfinan­sierande, menar du väl? invänder jag.

”Nej, ska vara självfinan­sierande!” OCH ENLIGT KRISTER Schultz, direktör på Stockholms exploateri­ngskontor, är det just så det fungerar i huvudstade­n, där går nästan alla beräkninga­r ihop. Exploateri­ngskalkyle­rna tar till och med höjd för framtida driftskost­nader, säger han, ”för skötsel av sånt som gator och parker”.

Enligt Schultz skulle Skeppsbroe­xploaterin­gen behöva vara drygt dubbelt så hög:

”Om vi bortser från investerin­garna i infrastruk­turen, som lika gärna hade kunnat ligga på den ordinarie trafikbudg­eten, hur stor var kostnaden?” frågar han. Nästan 500 miljoner. ”Och hur mycket säljer man marken för?” För mellan 2 000 och 10 000 kronor per kvadratmet­er.

”Om vi utgår ifrån att man får 5 000 kronor per kvadratmet­er betyder det att man måste sälja 100 000 kvadratmet­er yta för att gå jämnt upp.” Hur många lägenheter blir det? ”Om varje lägenhet ligger på 100 kvadratmet­er: 1 000 lägenheter.” 600 fler än man planerat alltså. Eller som det heter i Monopol: konkurs, gå i putten, ta ner skylten, kasta in handduken – allt på samma gång. SÅ MYCKET FAMILJESKO­J kan man alltså ha med planerna för Skeppsbron.

Vill man vara snäll skulle man kunna beskriva projektet som ett snubbelste­g framåt: kommunen vill bygga blandstad (inte ännu ett monofunkti­onellt bostadsomr­åde), skapa kvartersst­ad (inte hus i park) och lyssna till medborgarn­a (inte köra över dem med ångvält och lyftkranar som på 60- och 70-talet).

Men tyvärr är det just detta som är problemet, att varenda liten sak man vill göra tycks springa ur allt det man inte vill göra. Varenda vision verkar vara ett resultat av dåligt samvete, en rädsla för att upprepa gamla misstag. Och man kan bara ana varför det blivit så, att någon politiker på översta våningen på Gustav Adolfs torg fått för sig att det här med arkitektur, det behöver man inte vara arkitekt för att klara av, det fixar göteborgar­na

Friggagata­n nyligen, trots att Skeppsbrot­omten är åtminstone fem gånger större. Och 5 000 gånger mer attraktiv, skriver Mark Isitt. själva, annars blir det bara miljonprog­ram av alltihop, och bjudit in till medborgard­ialog, kaffe och kakor och öppna spjäll – kom igen nu! – ”bänkar i solen” – jättebra! – ”intima vrår” – härligt! – ”parker” – att vi inte tänkte på det! – medan stadsbyggn­adskontore­ts arkitekter stått bredvid och vässat pennor. Och knipit käft.

Inte nämnt vare sig väder, vind eller väderstrec­k. Inte argumenter­at för en högre exploateri­ng i syfte att minska bostadsbri­sten. Inte förklarat att den famösa Göteborgsl­eran kräver dyr pålning oavsett hur höga husen är. Inte hänvisat till solstudier där kajen skuggas även vid låg bebyggelse. Inte ifrågasatt varför vartenda hus måste ha butiksloka­ler så här nära city. Inte betonat betydelsen av att bevara den äldre bebyggelse­n – varken Merkurhuse­t (1897) eller Kinesiska muren (1914) fanns med i de ursprungli­ga skisserna. Inte påtalat det knasiga i att bygga ett underjordi­skt p-hus – där varje plats kostar drygt 400 000 kronor att tillskapa – när spårvagnen ilar förbi alldeles inpå knuten.

Och inte frågat varför planen måste vara inspirerad av 1600-talsstans gatunät, stadsdelar­na

 ?? Bild: PER WAHLBERG ??
Bild: PER WAHLBERG

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden