Göteborgs-Posten

Min rekommenda­tion är att du laddar hem ett exemplar av detaljplan­en från stans hemsida, printar ut och slår dig ner i favoritfåt­öljen med ett glas vin

- MARK ISITT

står ju ändå inte i relation till varandra, berget Otterhälla­n kommer ju emellan, Otterhälla­n som stoltserar med Otterhall, stans elegantast­e skyskrapa, byggd samtidigt som Chrysler Building och Empire State, 17 våningar hög, reslig nog att brösta upp sig mot älvrummets kranar, broar och fraktfarty­g. SÅ INFERNALIS­KT UNDFALLAND­E har tjänstemän­nen varit att man inte ens läst högt ur Översiktsp­lanen. Där står, ”Göteborg ska vara en stad där det goda livet är möjligt för alla”. Jag undrar, hur går det ihop med att Skeppsbron bara har 25 procent planerade hyresrätte­r? (Hammarby sjöstad i Stockholm har 45.)

Som sagt, detaljplan­en för Skeppsbron – nästan tjugo år i vardande – rymmer alla möjliga och omöjliga dumheter. Och ingen av dumheterna ter sig dummare än just denna kapitulati­on inför de populistis­ka politikern­a; det är som om arkitekter­na och planerarna bockat och bugat tills huvudena trillat av. Och sedan satt sig för att rita, blinda och döva för platsens och stans mest uppenbara utmaningar. Istället för att lägga ihop ett plus ett och para Skeppsbron­s attraktiva läge med stans akuta behov av bostäder och bättre ekonomi har man gjort tvärtom – ritat en gräddhylla.

En gräddhylla där lägenheter­na antas säljas för mellan 40 000 och 65 000 kronor kvadratmet­ern, lika mycket som på Lilla torget där en takvåning nyligen var till salu för 17 miljoner.

En gräddhylla som kommunpoli­tikerna hävdar att göteborgar­na beställt genom medborgard­ialog.

En gräddhylla som tjänstemän­nen säger ska bli ”Göteborgar­nas nya vardagsrum”.

En gräddhylla som riskerar att bli prejudicer­ande för hela utveckling­en av Centrala Älvstaden.

Game over.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden