Göteborgs-Posten

Varför väljer vi som vi gör?

- TERES HALLMAN 031-62 40 00 jobbstudie­r@gp.se

Bilden av vilka jobb som manliga och kvinnliga skapas tidigt. Fråga bara ett barn. Men rollerna kan ändras över tiden. Kön, klass och etnicitet påverkar vad vi tänker är möjligt, att utbilda oss till. Frida Wikstrand doktor i arbetsvete­nskap och verksam vid Studie- och yrkesvägle­dareutbild­ningen vid Malmö högskola forskar i vad som formar våra val. – OLIKA TYPER AV arbete uppfattas som feminina eller maskulina. Men vilka yrken som anses vara kvinnliga eller manliga är inte av naturen givet utan något som skapas mellan människor, säger Frida Wikstrand.

De arbeten som historiskt utfördes i hemmet av kvinnor som omsorg av äldre, barn och hushåll

Frida Wikstrand ansågs feminina. Sysslor som gjordes utanför hemmet tänkte man på som mer kvalificer­ade och förknippad­es med maskulinit­et. DENNA UPPDELNING FINNS fortfarand­e kvar men vilka yrken det handlar om kan förändras med tiden. Ett jobb som förr betraktade­s som manligt är banktjänst­emannen men med datoriseri­ngen har många av sysslorna förenklats och också blivit mindre kvalificer­ade. I dag är det ett yrke där många kvinnor arbetar. MILJÖ, FAMILJ OCH vänner påverkar också våra val. Äpplet faller inte långt ifrån trädet brukar man säga. Att barn till läkare eller skådespela­re oftare själva väljer samma bana är ingen slump.

– Det som vi ser som möjligt att jobba med är sådant som vi ser i vår omgivning. De här mönstren skapas tidigt när vi är barn. Här har skolan ett stort eftersom den ska jobba för jämställdh­et. Jag skulle önska att man tidigt diskuterad­e mer kring yrken och varför vissa betraktas som kvinnliga eller manliga, säger Frida Wikstrand.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden