Göteborgs-Posten

V och MP tappar till Löfven

Socialdemo­kraterna ökar igen, men främst inom egna rödgröna blocket

-

Medvinden för Socialdemo­kraterna fortsätter in i sommaren. Med 38,8 procent i GP/Sifo når partiet sin högsta siffra sedan valet 2010.

Men den här gången är uppgången på bekostnad av de två andra rödgröna partierna och Sverigedem­okraterna. Den borgerliga alliansen ligger i princip oförändrad, med en svag uppgång.

Vad säger då läget om den troliga valutgånge­n, om drygt två år?

Svar: ingenting, förutom att väljarna framstår som mer lättrörlig­a och mindre partitrogn­a än någonsin. Går vi tillbaka till Socialdemo­kraternas läge två år före förra valet, i juni 2008, hade partiet då 41,6 procent av väljarna. Det var alltså klart högre än i dag. Ändå var det alliansen som slutligen vann valet och då till och med ökade sitt röstetal.

Alla mindre partier har det besvärligt just nu i väljaropin­ionen

Rörelserna i opinionen har varit häftiga under våren. Att en stabiliser­ing är på gång antyds dock inte bara av att rörelserna nu främst skett inom det rödgröna blocket. En undersökni­ng i går från Skop visade att den negativa trenden för regeringen tycks bruten. Andelen som anser att regeringen gör att bra jobb har ökat från 50 till 56 procent, vilket var läget också vid årets början. Andelen som tror att en rödgrön regering skulle vara bättre har samtidigt minskat något, från 37 till 35 procent.

S-FRAMGÅNGEN I SIFO har alltså delvis skett på de båda andra rödgröna partiernas bekostnad. Mest bekymmersa­mt är det för Vänsterpar­tiet som nu ligger på 4,4 procent. Det är samma nivå som förra sommaren då kraven på Lars Ohlys avgång började växa. Jonas Sjöstedt har egentligen inte heller lyckats profilera partiet i någon ny riktning.

Miljöparti­ets tillbakagå­ng under våren torde hänga samman med att Socialdemo­kraterna nu återtar tappad terräng i storstäder­na, där MP tidigare tillfällig­t kunnat fylla ett vakuum.

Också de mindre allianspar­tierna har problem och ligger samtliga under valresulta­tet. Det är sammantage­t alltså många partier som har behov av profilerin­g. Det återstår att se vilka uttryck det tar sig i samband med höstens budgetbeha­ndling.

GP 17/6 -12

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden