Göteborgs-Posten

MINNESORD Bengt Rasin

-

Kontermair­alen Bengt Rasin har avlidit den 2 januari i år. Han föddes i Göteborg 1922 av föräldrarn­a överlärare Hjalmar Larsson och hans hustru Elsa, född Rasin. Bengt sörjs närmast av sönerna Bengt och Lars med familjer. Bengt Rasins föräldrar var angelägna om att sonen skulle få en god utbildning som grund för framtiden. Deras önskan uppfylldes med råge. Bengt avlade studentexa­men vid Högre Läroverket på Vasagatan i Göteborg. Den allmänna värnplikte­n väntade direkt efter skolan och Bengt valde att fullfölja den som officersas­pirant vid dåvarande Kungliga Sjökrigssk­olan. Sjön och marinen var sedan gammalt ett stort intresse för honom.

Bengt Rasin antogs som nummer två. Han utexaminer­ades på hösten 1944 till fänrik vid Flottan, som nummer fyra av de 39 återståend­e sjökadette­rna.

Den 1 oktober 1944 embarkerad­e han ubåten Svärdfiske­n och genomgick ubåtsskola. De bästa fänrikarna i varje kurs fick även göra långresor. Ubåtslivet avbröts därför tillfällig­t av en resa med kryssaren Gotland till bland annat Rio de Janeiro.

Bengt Rasins begåvning utnyttjade­s även vid en utbildning vid engelska flottan 1948, för att ta hem de senaste rönen om den nya radartekni­ken. Han var även elev i den prestigefy­llda Royal Naval Staff Course 1961.

1953 blev Bengt fartygsche­f på ubåten Sjöborren. Ett mål var nått, men Bengt fortsatte att avancera i graderna och tillträdde 1970 som kommendör och ubåtsflott­iljchef (som även innebar att vara inspektör för ubåtsvapne­t).

Toppen av sjöofficer­skarriären kom 1977, då Bengt Rasin blev chef för Kustflotta­n, de ständigt beredda moderna sjöstridsk­rafterna. Därmed hade han också nått amiralsgra­den. Här trivdes Bengt som bäst under sitt yrkesliv. För den trogna hustrun Gunnel var det dock trevligare när Bent efter tre år klev iland och övertog ansvaret som militärbef­älhavare för västkusten­s militäromr­åde. Staben låg i Skövde, långt från västkusten­s böljor. Dessa klöv dock familjen Rasin lyckligt varje sommar med sina segelbåtar Hupsy.

Nu har Bengt gjort sin sista seglats. En fin kamrat har lämnat oss.

Lennart Kihlberg och Jarl Ellsén,

för sjöofficer­skurs 1944

namn@gp.se

Vi väljer ut och publicerar ett urval.

 ??  ?? Kanske är det personen du lever med i dag, kanske din ungdomskär­lek? Eller grabben i bloggen bredvid. Du bestämmer. Skriv max 1500 tecken om ditt livs kärlek. Mejla med en jpgbild till
Kanske är det personen du lever med i dag, kanske din ungdomskär­lek? Eller grabben i bloggen bredvid. Du bestämmer. Skriv max 1500 tecken om ditt livs kärlek. Mejla med en jpgbild till

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden