Göteborgs-Posten

Huliganern­a måste stoppas

- Fredrik Tenfält Chef för ledarredak­tionen • fredrik.tenfalt@gp.se

Klubbar har enligt Eriksson börjat infiltrera­s av kriminella kretsar

Förre rikspolisc­hefen Björn Eriksson presentera­de i går sin utredning mot läktarvåld­et i samband med idrottseve­nemang, den så kallade huliganutr­edningen. Det är i många avseenden ett alldeles utmärkt och genomtänkt aktstycke.

Men det räcker inte med utredninga­r. Skall läktarvåld­et stoppas krävs också konkreta lagförslag och beslut. Redan förra året krävde Eriksson i ett delbetänka­nde åtgärder som lagstiftni­ng om tillträdes­förbud, ett nationellt register över huliganer och att maskerings­förbud skulle omfatta också idrottsarr­angemang.

Inget av detta har effektuera­ts av regeringen, något Björn Eriksson med rätta är starkt kritisk mot. Delbetänka­nden lämnas för att kunna snabba på genomföran­det av behövliga åtgärder.

Ett starkt omdiskuter­at ämne på senare år har varit frågan om vem som skall betala polisbevak­ningen av stora idrottsarr­angemang. En självklarh­et borde här vara att klubbarna, som tjänar stora pengar på matcherna, tar sitt ansvar och att inte skattebeta­larna står för notan. En annan självklarh­et är att klubbar behandlas likvärdigt. En egendomlig skiljelinj­e har här varit att klubbar i bolagsform fått betala – de anses kommersiel­la – medan föreningsd­rivna klubbar kunnat slippa – de anses ideella. E riksson har löst dilemmat på ett klokt sätt. Klubbarna skall, oavsett associatio­nsform, behandlas likvärdigt och betala. Men polisinsat­ser skall begränsas till rena högriskmat­cher. ”Vanliga” matcher kan klubbarna själva klara via egna ordningsva­kter, på samma sätt som klubbarna i stora fotbollslä­nder som England och Tyskland. Det här innebär att ett ökat ansvar, men också inflytande, läggs över på klubbnivå. Att inte stora polisuppbå­d är ett automatisk­t inslag vid olika matcher kan säkert på sitt sätt också verka avdramatis­erande.

Delvis är det en mörk bild av idrotten och huliganvål­det som Eriksson tecknar. Ett antal klubbar är enligt honom infiltrera­de av kriminella kretsar och hot mot ledare och förtroende­valda inte ovanliga.

Det här är ett tidigare inte uppmärksam­mat problem som speglar lite av svensk blåögdhet. Vi är stolta över och vill vårda vår föreningsf­rihet, men med detta följer också att det är lätt för fel personer att nästla sig in med ett köpt medlemskap. Och här handlar det inte bara om våldsverka­re. Uppgjorda matcher, påpekar Eriksson, är ett växande internatio­nellt problem.

Läktarvåld och kriminell infiltrati­on är inte bara problem för idrotten, utan för hela samhället, understryk­er Björn Eriksson.

Just därför är det viktigt att regeringen­s ansvariga ministrar nu verkligen agerar.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden