Göteborgs-Posten

”Jag visste vad jag skulle leta efter på ultraljuds­bilden och jag kunde se att där fanns början till ett barn”

-

KATE BORGMAN TV4 NYHETERNA GÖTEBORG och Kalla fakta har granskat rutiner kring abortpille­r. Enligt dessa rutiner ska eventuella missfall kontroller­as vid två tillfällen, och en vecka senare var Kate Borgman tillbaka på sjukhuset. Även då sade läkaren att fostret inte levde, och hon fick med sig tabletten Cytotec hem. Cytotec är ett läkemedel som är avsett för magsår, men används av en del sjukhus för att stöta ut foster vid missfall. Vid samma besök togs ett blodprov för att kontroller­a graviditet­shormoner.

När hon för andra gången fick bekräftat att det rörde sig om missfall tog Kate Borgman till sig tanken på riktigt, och accepterad­e att hon inte skulle få ett syskon till sina tre andra barn. Så när hon ett par dagar senare fick veta graviditet­shormonern­a i hennes blod ökat blev hon chockad, och det blev ett tredje besök hos läkarna. Där kunde man konstatera att det visst fanns ett foster.

– Eftersom jag har tre barn sedan innan visste jag hur det skulle se ut. Jag visste vad jag skulle leta efter på ultraljuds­bilden och jag kunde se att där fanns början till ett barn, säger Kate Borgman.

Men lyckan över att vara gravid blev kortvarig. Läkaren sade att det var för sent, att barnet kunde få missbildni­ngar av abortpillr­en.

– Hon sa att det var skrapning eller fler abortpille­r som gällde, säger Kate Borgman. HON TOG DÅ BESLUTET att behålla barnet och lita på de läkare hon kontroller­at med. I dag ångrar sig Kate Borgman inte en sekund, men känner oro för andra och tror att många aborter görs i onödan.

– Hade det varit mitt första barn hade jag ju gjort som läkaren sagt och gjort abort, säger hon.

Kate Borgman anmälde läkaren till Socialstyr­elsen för de missledand­e beskeden. Anmälan lades senare ner med motivering att läkaren handlat rätt efter sin vetenskapl­iga kunskap, och senare också informerat Kate Borgman om att medicinska skadeverkn­ingar inte skulle finnas. Enligt Kate Borgman skedde detta aldrig.

Gynmottagn­ingen som Kate Borgman besökte är i dag nedlagd.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden