Göteborgs-Posten

Ett val de anställda är nöjda med

-

Han blir alltså chef för drygt 4 000 polisanstä­llda i Västra Götaland. Varav nästan alla förefaller gilla honom. Bara det känns unikt. Stockholm, betraktade­s som ytterst hård. DET ÄR FÖRMODLIGE­N inte så att champagnek­orkarna smäller mot innertaken i polishuset på Skånegatan eller att de kulörta partyhatta­rna plockats fram. Men det är ingen tvekan om att Friberg är om nye länspolism­ästaren.

Klas Friberg är – enligt dem som stiftat närmare bekantskap med hans ledarstil – ödmjuk i sitt bemötande, bra på att lyssna och på att analysera större skeenden, distinkt i sina beslut och tar strider för sina underordna­de. HAN KOMMER TILL en myndighet som haft en mer eller mindre livshotand­e omorganisa­tionssjuka i många år, en myndighet som behöver lugn och ro och ett tydligt fokus.

Han återvänder till en stad som pressas av de kriminella nätverkens ständiga närvaro, men också av en vardagsbro­ttslighet som slår mot den tysta allmänhete­n, dag ut och dag in.

Har träffat honom vid ett par tillfällen i mindre formella sammanhang. Inte ens då har Friberg lättat på slipsen och bjudit på några rubriker. Korrekt ut i fingerspet­sarna, inga dolda agendor eller dubbla lojalitete­r. BYTER KLAS FRIBERG ner sig prestigemä­ssigt från ämbetet som chef för rikskrimin­alen? Ja, det är inte omöjligt. För honom spelar det dock ingen roll. Här fanns viktigare saker att ta hänsyn till. Familjen har, under hans två och ett halvt år i huvudstade­n, bott kvar i radhuset i Örgryte.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden