Göteborgs-Posten

Rostbiffen visade sig vara häst

- ROBIN ALVARSSON TT

STOCKHOLM: Rostbiffen var hästbiff. För första gången har även helt kött visat sig vara från häst. – Man kan uppenbarli­gen inte lita på märkning när det gäller vilket djur köttet kommer från, säger Jan Bertoft på Sveriges Konsumente­r. Tidigare har den svenska matgrossis­ten Martin & Servera hittat spår av hästkött i sin lasagne. Nu återkallar grossisten mer än ett ton rostbiff – märkt som nötkött från Polen – från 112 kunder i hela landet.

Det är första gången som ett helt köttstycke visat sig vara något annat Enligt Nils Berntsson, marknadsdi­rektör på Martin & Servera, kommer leverantör­en att dras inför rätta.

– Vi har återkallat rostbiffen, informerat våra kunder och säljstoppa­t den så klart. Den finns inte på marknaden, säger han och berättar att företaget kommer att skärpa sina kontrollru­tiner.

– Vi måste gå till botten med det här och se hur det har kunnat vara möjligt. Det blir rättssak av det hela. Det är uppenbart ett bedrägeri.

Martin & Servera har även dragit tillbaka 440 kilo polsk pastrami, som en försiktigh­etsåtgärd.

Svenska Konsumente­r efterlyser hårdare kontrollsy­stem och mer avskräckan­de sanktioner.

– Det är alldeles för riskfritt och billigt att lura konsumente­rna på det här sättet, säger Jan Bertoft. SAMTIDIGT KOMMER EN annan köttproduk­t ut på banan igen. Från och med torsdagen kommer Ikeas nya köttbullar att börja serveras. Garanterat utan hästkött, uppger Ikea Foods.

 ?? Arkivbild: CLAUDIO BRESCIANI ??
Arkivbild: CLAUDIO BRESCIANI

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden