Göteborgs-Posten

Småfåglar bakom utbrott av papegojsju­ka

-

Ovanligt många fall av papegojsju­ka har konstatera­ts i år. En man har avlidit. I dagsläget finns inget som tyder på att utbrottet sprider sig till Västsverig­e. Papegojsju­kan, som en gång fick sitt namn med anledning av spridning från importerad­e papegojfåg­lar, är en allmänt förekomman­de smitta hos både vilda och tama fåglar och har konstatera­ts hos fler än 130 arter. Det aktuella utbrottet i Skåne och Kronoberg kopplas till vanliga småfåglar. ETT NORMALT ÅR konstatera­s ungefär en handfull fall i Sverige. I år har redan 20 personer fått sjukdomen, och det kan mycket väl finnas ett mörkertal, eftersom de flesta får ganska milda symptom och kan tro att de drabbas av influensa, berättar Anders Wallensten, biträdande statsepide­miolog vid Smittskydd­sinstitute­t i Stockholm.

– Utbrottet är ganska spritt över området, så det är svårt att härleda smittan och göra något åt den. Vi har inte heller fått några rapporter om sjuka fåglar. Det vi kan göra är att ge generella råd. Man ska undvika direktkont­akt med fågelavför­ing. Om man ska göra rent fågelbord bör man vara utomhus och använda såpvatten eller annan vätskedesi­nfektion för att minska risken för att andas in smittämnet. PAPEGOJSJU­KAN ORSAKAS av en bakterie som framför allt finns i fåglarnas nässekret och avföring, och sprids till människor som damm i luften.

Eva Lindhusen Lindhén, biträdande smittskydd­släkare i Västra Götaland, säger att man inte vidtar några särskilda åtgärder med tanke på utbrottet i Skåne och Kronoberg. Hon

De som smittats i det pågående utbrottet av papegojsju­ka i Sverige är välmenande personer som tagit hand om fågelbord. Nu varnar Smittskydd­sinstitute­t för att borsta av torr fågelspill­ning – fågelborde­n ska i stället rengöras med såpvatten.

HUNGRIGA FÅGLAR.

påpekar att det finns andra sjukdomar, framför allt salmonella, som man kan råka ut för om man umgås för tätt med fåglar. Man ska därför alltid undvika att andas luft där det yr

 ?? Bild: BIRGITTA LINDQVIST ??
Bild: BIRGITTA LINDQVIST

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden