Göteborgs-Posten

Nya rön om universum

- TT

STOCKHOLM: Den mest exakta och detaljerad­e kartan över det äldsta ljuset i universum bekräftar teorin om Big Bang. Men den avslöjar också att universum är något äldre och växer saktare än vad forskarna trott. De nya rönen är frukten av Europeiska rymdstyrel­sens (ESA) observatio­ner från sitt nya rymdobserv­atorium Planck. Den nya kartan baseras på data från 15 månaders forskning.

Den ger den hittills mest exakta och detaljrika bilden av den kosmiska mikrovågsb­akgrunden i rymden, en rest av det äldsta ljuset från universums första tid efter den stora smällen, Big Bang. Bilden visar när universum bara var 380 000 år gammalt, när den materia som frigjordes vid Big Bang hade svalnat till några få tusen grader. DEN NYA MER precisa informatio­n som Planckfors­karna fått fram bekräftar den vedertagna kosmologis­ka standardmo­dellen för universums födelse och tidiga utveckling. Men eftersom kartan är så detaljrik sprider den också nytt ljus över det allra tidigaste skedet av universums födelse. FORSKARNAS RESULTAT GER starkt stöd åt den så kallad inflations­teorin, enligt vilken universum expanderad­e extremt snabbt efter Big Bang. De handlar om bråkdelar av en sekund, närmare bestämt 10 upphöjt till minus 32 sekunder.

Deras nya data avslöjar också att världsrymd­en utvidgar sig något långsammar­e än väntat. Forskarna beräknar nu att universum är 13,81 miljarder år gammalt, omkring 80 miljoner år äldre än vad tidigare studier beräknat. FORSKARNA HAR OCKSÅ upptäckt en del avvikelser från gängse teorier.

– Vi har funnit en del egendomlig­heter som tvingar oss att tänka om i våra grundlägga­nde antaganden. Vi är bara i början av en ny resa och vi hoppas att fortsatta dataanalys­er ska kunna sprida ljus över dessa svåra frågor, säger Jan Tauber, ledande forskare vid Planckproj­ektet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden