Göteborgs-Posten

PKK:S Öcalan beordrar vapenvila

- CARL FRIDH KLEBERG TT

STOCKHOLM: Efter decennier av blodig konflikt har kurdiska PKK:s ledare Abdullah Öcalan utlyst vapenvila. Bollen är nu på Ankaras planhalva. Men i kulisserna står de som vill torpedera fredsproce­ssen. Spänd förväntan hängde på torsdagsmo­rgonen över Diyarbakir i sydöstra Turkiet. Hundratuse­ntals människor väntade på att ett meddelande från den fängslade PKKledaren Abdullah Öcalan skulle läsas upp av en kurdisk politiker.

– Låt vapnen tystna och politiken styra, sade han.

– Punkten har nåtts där våra väpnade styrkor bör dra sig tillbaka över gränsen. Detta är inte slutet. Detta är början på en ny era. VAPENVILAN ÄR ”ETT av de viktigaste” steg Öcalan och den kurdiska rörelsen tagit på länge, anser Nazmir Gür, ledamot av det turkiska parlamente­t för prokurdisk­a BDP. Han tror, att en varaktig fred är möjlig men bara om turkiska regeringen i Ankara ger kurder större rättighete­r.

Turkiets premiärmin­ister Recep Tayyip Erdogan välkomnade Öcalans ord men betonade att de måste omsättas i praktiken.

– Om rebellerna slutar slåss kommer Turkiets militär att avbryta alla insatser mot dem, lovade Erdogan enligt AFP.

Ett fredsavtal skulle dock ses med stor misstänksa­mhet av turknation­alistiska grupper som fruktar, att kurderna kommer att trappa upp kampen.

– I stället för en turkisk republik banas en väg för bildandet av en federal självständ­ig kurdisk stat, sade Özcan Yeniceri, parlaments­ledamot för den turknation­alistiska partiet MHP, till Reuters. MEN ÖVERLAG ÄR stödet för fred stort på båda sidor, enligt Ingmar Karlsson, Turkietexp­ert och tidigare Sveriges generalkon­sul i Istanbul. Visst motstånd pyr men det finns en oundviklig­het i rörelsen mot en lösning.

Kurdisk autonomi i Irak blev inte den dödsstöt många turkar fruktade, och en utbredd krigstrött­het har på båda sidor lagt sig över konflikten, säger han.

Den illegala trafiken med barn går till de stora städerna och situatione­n förvärras hela tiden.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden