Göteborgs-Posten

Indiska barn en

Hyrs ut som arbetskraf­t till medelklass­familjer

-

I sju år hölls Sunita Uraon fången som tjänstefli­cka i flera olika hem i New Delhi. – Detta är en av baksidorna med Indiens växande medelklass, säger människorä­ttsaktivis­ten Suman, som var med och befriade Sunita Uraon. – Flickan grät och sade, att hon aldrig hade trott att hon skulle bli fri, berättar Suman.

Hon vill inte kallas något mer än bara Suman, eftersom det skulle visa hennes placering i ett kastsystem som hon avskyr.

Suman arbetar för den indiska organisati­onen Movement for Child Rights to Childhood (MCRC) och är på tillfällli­gt besök i Sverige. 17-åriga Sunita Uraon är en av alla de tusentals flickor som hon befriat ur en modern form av slaveri.

Barn mellan 10 och 14 år köps, luras eller kidnappas av förmedling­sbyråer som sedan hyr ut barnens arbetskraf­t till främst familjer eller familjeför­etag i storstäder­na.

– Kontakten med familjen där hemma klipps av och barnet är helt utlämnat till förmedling­sbyrån,

KÄMPAR FÖR BARNEN.

Människorä­ttsaktivis­ten Suman. Barnen kommer från de lägre kasten, från etniska minoritete­r och från fattiga familjer. Trafiken går till de stora städerna och situatione­n förvärras hela tiden. Suman berättar, att de lokala myndighete­rna gör lite eller ingenting åt saken, medan den lokala polisen knappt reagerar, när föräldrar rapportera­r att deras barn har försvunnit.

Sunita Uraons smala lycka var att hennes mamma efter fem år

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden