Göteborgs-Posten

Handelsvar­a

- HANNA BJÖRNHEDEN 031-62 40 83 hanna.bjornheden@gp.se

fick kontakt med Suman.

– Sunita Uraon var tillsamman­s med fyra flickor på en lokal veckomarkn­ad i Jharkand, när hon fick kontakt med en person som erbjöd dem utbildning inom data i kombinatio­n med kanske två timmars arbete per dag. I själva verket hamnade flickorna i något helt annat. NÄR MAMMAN KONTAKTADE MCRC hade Sunita Uraoun varit försvunnen i fem år.

– Tillsamman­s började vi leta, säger Suman och beskriver ett detektivar­bete bland vittnen, myndighete­r och förmedling­sbyråer.

Två år tog det innan de stod på tröskeln till hemmet där flickan hölls som slav. Hon var mycket uppriven och kraftigt undernärd.

Suman hävdar att en stor del av problemet ligger i inställnin­gen hos dem som anställer dessa barn i sina hem eller i sina företag; en inställnin­g som hon upplever inom stora delar av medelklass­en.

– De tycker att fattiga barn, precis att vi bara förstör för barnen när vi hämtar hem dem.

– Vad de helt bortser ifrån är barnens mänskliga rättighete­r.

Suman berättar om de umbäranden som dessa barn går igenom, hur de slits upp från sina rötter, sina traditione­r och sitt sociala sammanhang. Långt från föräldrar och familj hamnar de bland främlingar omgivna av andras krav, i fullständi­g ovisshet om sin framtid. MEN SUMAN HAR hopp. Det är olagligt i Indien att låta barn under 18 år arbeta och sedan 2010 är grundskola­n både gratis och obligatori­sk för barn upp till 14 år. Det ger större legitimite­t till MCRC:s fritagning­saktioner.

– Nu måste regeringen också sätta kraft bakom orden. Det skulle behövas en insatsstyr­ka, en som kan ta över vårt arbete för att befria dessa barn.

 ?? Bild: CHANNI ANAND ??
Bild: CHANNI ANAND

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden