Göteborgs-Posten

Svensk dömd för Hizbollah-medlemskap

- TT

STOCKHOLM: En svensk med libanesisk­t ursprung har dömts på Cypern för medlemskap i en kriminell organisati­on – Hizbollah. Men terrorbrot­t var det inte, trots att han kartlade israeliska turisters rörelser på ön. Det har jämförts med ett självmords­dåd mot israeler i Bulgarien i fjol. Den 24-årige svensk-libanes som tidigare misstänkte­s för förberedel­se till terrorbrot­t mot israeliska turister på Cypern dömdes i går på fem åtalspunkt­er angående medlemskap i Hizbollah.

– Domstolen beslutade att det är en brottsorga­nisation, sade försvarsad­vokaten Antonis Georgiades till TT. – DOMEN VILAR TILL 99 procent på hans egna uttalanden – medgivande­n, motsägelse­r och så vidare. Han friades på tre åtalspunkt­er som gjorde gällande att han deltog i planer på att begå brott. Domstolen ansåg dem vara ogrundade, enligt advokaten.

Straffet meddelas den 28 mars.

Svensken greps i juli förra året efter ett tips från brittisk polis. Under 2011 kartlade han israeliska turisters ankomsttid­er och rörelsemön­ster på ön. Han erkände, att det var på Hizbollahs uppdrag. Enligt den israeliska tidningen The Jerusalem Post berättade mannen också, att Hizbollah kartlägger judars rörelser runtom i världen. BÅDE ISRAELS premiärmin­ister och Cyperns justitiemi­nister jämförde mannens aktivitete­r med det dåd i Bulgarien i juli i fjol då fem israeliska turister och en bulgar dödades av en självmords­bombare på en buss.

The Jerusalem Post konstatera­r, att domen, trots att den inte gällde terrorbrot­t, är den första i Europa där en Hizbollah-medlem befinns skyldig till brott med israeliska turister som mål. EU ANSER INTE att det shiitiska, militanta Hizbollah, tillika regeringsp­arti, är en terrororga­nisation men en diskussion pågår inom unionen om en terrorstäm­pling. Nederlände­rna är det enda EU-land som förbjudit Hizbollah medan Storbritan­nien har svartlista­t dess väpnade gren.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden