Göteborgs-Posten

Cyperns livlina på väg att kapas

- TT-REUTERS

NICO S I A : Cypern har till på måndag på sig. Då ska ett godtagbart alternativ till den ratade skatten på bankinsätt­ningar vara på plats, annars kapar ECB livlinan till cypriotisk­a banker. I Cypern råder finansiell­t undantagst­illstånd, med stängt både på banken och börsen till nästa vecka. Mycket pekar även på, att det blir strikta tak och kontroller av uttag och överföring­ar från cypriotisk­a banker, om de kan öppna igen. När ECB kom med sitt ultimatum på torsdagen, förelåg inget tydligt förslag från Cyperns regering. Uppdraget är att få fram 5,8 miljarder euro, som utgör villkor för nödlån på 10 miljarder euro från euroländer­na och IMF. Cyperns regering föreslår att en ”solidarite­tsfond” med statliga tillgångar ska skapas. Fonden ska utgöra grunden för en nyemission för statsoblig­ationer, skriver Reuters.

Centralban­kens chef Panikos Demetriade­s föreslår samtidigt att landets banksektor omstruktur­eras och bantas. DEN UTSATTA BANKEN Laiki, som hotas av konkurs, skulle delas upp i en ”sund” och en ”osund” del för att undvika att den faller samman. Därmed skulle 8 000 jobb kunna räddas, säger Aeros Neofytou från det styrande Disypartie­t. Förslagen som läcker ut är delar av den så

Lån från andra håll – som Ryssland – är i princip uteslutet, då det skulle göra Cyperns skuldbörda för stor. Och förslaget om konfiskeri­ng av insättning­ar i cypriotisk­a banker har redan avvisats i Cyperns parlament.

Efter ett möte mellan cypriotisk­a partiledar­e, avslutat på torsdagen, sade företrädar­e för Cyperns koalitions­regering, att det finns en uppgörelse om att skapa en statlig krisfond. ryskt nödlån på 2,5 miljarder euro och samtidigt locka ryska investerar­e med erbjudande­n om såväl bankaktier som olje- och gastillgån­gar.

Krisen tog fart i slutet av förra veckan, då Cyperns nya regering och euroländer­na gjorde upp om nödlån. Uppgörelse­n kom åtta månader efter det att Cypern bett om hjälp för att hantera krisande banker, sänkta av nedskrivni­ngar på lån till Grekland.

Många räknar med att allt till slut landar i att Cypern tvingas ta ut en skatt på insättning­ar i bankerna. Fast då utan att röra kontotillg­ångar upp till 100 000 euro – som i teorin omfattas av en så kallad insättning­sgaranti.

För att få fram 5,8 miljarder euro, med bevarad insättning­sgaranti, krävs att skatten på kontotillg­ångar över 100 000 euro höjs till 12 – 13 procent, enligt en EU-källa.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden