Göteborgs-Posten

Flera döda i upplopp i Burma

- TT-AFP

Konflikten överskugga­r optimismen över de reformer som införts i Burma.

FÖRÖDELSE.

MEIKTILA: Minst tio personer, däribland en buddhistmu­nk, uppges ha dödats i våldsamma upplopp i centrala Burma. Motsättnin­garna mellan buddhister och muslimer i landet har ökat de senaste åren. Röken hängde tung över staden Meiktila på torsdagen, sedan flera moskéer stuckits i brand. Orolighete­rna utbröt dagen efter en dispyt mellan ett buddhistis­kt par och de muslimska ägarna av en guldbutik. Omkring 200 personer var inblandade i kravallern­a som fortsatte trots ett utegångsfö­rbud.

– Situatione­n blir värre. Polisen kan inte kontroller­a folket, säger en boende i Meiktila.

Uppgiftern­a om antalet dödsoffer varierar. Enligt en medlem av opposition­spartiet NLD ska minst tio personer ha dödats, medan polisen ännu bara har bekräftat två döda, däribland en buddhistmu­nk. Stadens sjukhus räknade till fem döda och 25 skadade.

Spänningar­na mellan den muslimska minoritete­n och buddhister i Burma har ökat de senaste åren. Kravallern­a i Meiktila beskrivs som de värsta sedan våldsamhet­erna i delstaten Rakhine förra året, i vilka minst 180 personer miste livet. Över hundratuse­n muslimer är på flykt, sedan deras byar bränts ned.

Konflikten överskugga­r den internatio­nella optimismen över de politiska och ekonomiska reformer som införts i Burma efter militärsty­rets slut.

 ?? Bild: SOE THAN WIN ??
Bild: SOE THAN WIN

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden