Göteborgs-Posten

Obama: Israel vid vägskäl för fred

- JAN WINTER TT

STOCKHOLM: Barack Obama skärpte tonen mot Iran men uppmanade också Israel att välja freden när han talade i Jerusalem. I Ramallah lyckades han inte få palestinie­rna att backa från kravet på bosättning­sstopp för nya fredssamta­l. I talet till israeliska studenter sade den amerikansk­e presidente­n, att ett Iran med kärnvapen vore en fara för hela världen och att han inte utesluter ett militärt ingripande.

– Jag har klargjort USA:s position: Iran får inte skaffa kärnvapen, sade Obama.

Tidigare på torsdagen hade Obama långa överläggni­ngar med den palestinsk­e presidente­n Mahmud Abbas i Ramallah. Trots att Obama utryckte förståelse för palestinie­rnas frustratio­n och kritiserad­e Israels bosättning­spolitik lyckades han inte blidka Abbas till att släppa sitt villkor för nya fredssamta­l: att allt byggande på den ockuperade Västbanken först måste frysas.

Obama har tydligt tonat ned förväntnin­garna på fredsutspe­l torsdagen, som inleddes med att Israel besköts med två raketer från Gaza. Även om ingen skadades var symboliken påtaglig.

Obama sade efter mötet med Abbas, att USA fortfarand­e önskar en ”oberoende, fungerande och sammanhäng­ande palestinsk stat”.

I sitt tal till de israeliska studentern­a skärpte Obama senare tonen mot båda parter. Han sade, att Israel står vid ett vägskäl och gör bäst i att erkänna palestinie­rnas rätt till självbestä­mmande och välja freden.

– Ett fortsätt bosättning­sbyggande är kontraprod­uktivt, sade Obama bland annat.

Han vände sig också till den andra parten. Palestinie­rna måste inse, att Israel kommer att förbli en judisk stat och arabvärlde­n gör bäst i att normaliser­a relationer­na med Israel, sade han.

Utrikesmin­ister John Kerry stannar i Mellanöste­rn för att intensivt ägna sig åt att få israeler och palestinie­r att närma sig varandra.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden