Göteborgs-Posten

Anne-marie

- ULLA M. ANDERSSON 031-62 40 00 namn@gp.se

Efter nian arbetade Anne-Marie i industrin, med barn, med alkoholist­er, på mentalsjuk­hus. Efter något år på folkhögsko­la träffade hon sin förre man, pappan till barnen Sonny och Sanna, på en tågluff. Och så hamnade hon vid järnvägen.

Hon minns mamma Margits stolta kommentar: Nu har du kommit så långt du kan komma, börjar som tågluffare och slutar som tågmästare. PLATSERNA LITE VID sidan av är det som fascinerar. Som 18-åring arbetade hon på kibbutz i Israel med en brokig skara människor från hela världen. Några har hon fortfarand­e kontakt med.

Första långresan gick med Rosa Bussarna till Indien med en kompis. Det var under 1970-talet, så de hann igenom Turkiet före militärdik­taturen, Afghanista­n före Sovjets krig och till Iran innan revolution­en startade.

– Bussen gick sönder i Teheran i Iran, där stämningen före revolution­en var hätsk mot västerlänn­ingar. Vi ville inte stanna kvar tills den blev lagad, så vi reste till Kabul i Afghanista­n i stället. Direkt kände jag att hit vill jag åka tillbaka, berättar Anne-Marie.

Livet igenom har hon rest. Till Sri Lanka, Burma, Kina och Australien. På egen hand eller med familjen. Numera har hon ofta sällskap av sambon Hugo, som hon också delar läs- och kulturintr­esset med.

– Resandet har jag nytta av i mitt arbete. När jag träffar ungdomar som har flytt hit, berättar jag att jag har varit i deras land. Mitt hjärta ömmar lite extra för dem.

Anne-Marie har lämnat rälsen och långresorn­a bakom sig. Men hon fortsätter att besöka nya platser i böckernas värld.

 ?? Bild: FRIDA WINTER ?? undervisar hon eleverna på Bäckängsgy­mnasiet i svenska och historia.
Bild: FRIDA WINTER undervisar hon eleverna på Bäckängsgy­mnasiet i svenska och historia.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden