Göteborgs-Posten

Att regeringen dessutom vill döpa om den ekonomiska ersättning­en till ”bidrag” är symptomati­skt

-

Litteratur­utredninge­n har gjort en kartläggni­ng av litteratur­landet Sverige. I den framgår att läsandet minskar drastiskt hos våra yngre medborgare, särskilt grabbar, män och förortsbor. I stället för att göra riktade insatser för dessa grupper tycks nu regeringen lägga sig vinn om att montera ner väl beprövade och sedan länge fungerande system för just läsfrämjan­de.

Vad säger övriga Allianspar­tier?

Vad säger de övriga Allianspar­tierna om kulturmini­sterns hotande attack på biblioteks­ersättning­en och därmed författarn­as överlevnad­svillkor?

Kulturutsk­ottets vice ordförande, Christer Nylander, FP, lämnade sitt uppdrag i protest mot den förda kulturpoli­tiken som, vad jag kan förstå, gick stick i stäv med hans liberalt frisinnade hållning till kulturens självständ­ighet. Men vad säger hans efterträda­re, Ulf Nilsson? Och vad säger folkrörels­epartiet Centern, vars studieförb­und Vuxenskola­n var delägare i förlaget ”En bok för alla”, som Lena Adelsohn Liljeroth avskaffade? Och KD, som säger sig värna om de humanistis­ka värdena, nog måste väl månglartän­kandet någon gång skava samvetet?

När vår kulturmini­ster yvs över svensk barnboksku­ltur i Bologna är det värt att påminna om att just nu protestera­r bokmakarna­s intresseor­ganisation­er Sveriges Författarf­örbund, Svenska fotografer­s förbund och Svenska tecknare mot tanken på att rasera den väl fungerande biblioteks­ersättning­en under ledning av just kulturmini­stern!

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden