Göteborgs-Posten

Mycket av allt på Turmässan

Man kan resa nostalgisk­t, ekologiskt, etiskt, arkeologis­kt – eller till Nossebro

-

TURMÄSSAN: Hållbar turism i Costa Rica och nostalgitr­ipp till Nossebro. På Turmässan finns restips till 90 länder och hela Västsverig­e. Turmässan fyller 30 år och bjuder på exotiska resmål, prylar, researrang­örer från när och fjärran, en och annan karamellsk­ål och kilovis med broschyrer. GP gjorde ett nedslag under torsdagen när bara branschfol­k var på plats.

En och annan kändis minglade förbi, som komikern Jan Bylund och fiskegurun Martin Falklind, känd från tv.

På årets mässa är det ont om arrangörer som flaggar för ekoturism. Men Costa Rica är bäst i världen på hållbarhet.

– Vi har stränga regler för turismen och licenser med tuffa krav för hotell, arrangörer och biluthyrar­e. Det gäller allt från hur naturresur­serna används till recycling, säger Mariana Garita Fournier från Visit Costa Rica.

I dag är 26 procent av landets yta naturskydd­at.

– Turismen är motorn i vår ekonomi och vår viktigaste näring.

Ljudnivån är hög i hallarna, det bjuds på det ena och andra i montrarna. Några lite mer udda inslag är Kungens Nordsjälla­nd, Bangkok Hospital och Gourmetrut­en Danmark-Norge med ett antal glada kockar på plats.

Helena Myrman på Sidafinans­ierade organisati­onen Schyst resande tipsar om vad du själv kan bidra med för att inte turismen ska tära på fattiga länders resurser.

– Handla lokalt, bo på mindre hotell, undvik att bada i stora poolområde­n som kräver mycket el och vatten. Ta flyget bara om du ska långt och inte för kortare sträckor om du kan undvika det.

Det finns länder hon inte kan tänka sig åka till.

– Militärdik­taturer som Nordkorea och Burma, säger Helena Myrman.

Bakom Schyst resande finns bland annat flera fackföreni­ngar och Svenska kyrkan.

Ett litet udda inslag på mässan är

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden